2015. október 14. 14:04

Eltelt 12 hónap azóta, hogy a KSH az ipar komoly lassulásáról közölt adatokat. Most láthatjuk, hogy mit jelentett a Suzuki SX4 és a Splash kiesése a termelésből.

2014 augusztusában a magyar ipar komoly pofont kapott, leállt ugyanis két modell gyártása a Suzuki esztergomi gyárában. Ennek hatására a teljes termelés éves bázisú növekedése a korábbi, gyakran kétszámjegyű értékekről 3-5 százalékra esett, Komárom-Esztergom megye ipara pedig tartósan 20-30 százalékos mínuszt produkált. Ezt erősítette a Nokia komáromi gyárbezárása is tavaly nyáron.

Enyhülést a Vitara gyártósorainak márciusi beindulása hozott, azonban a korábbi növekedési ütem nem tért vissza.

Most megjöttek az augusztusi adatok, ami azt jelenti, hogy a leállás immár kifutott a bázisból. Most tehát azt látjuk, hogy a megye miként termel ahhoz képest, amikor a futószalagok már leálltak. A növekedés igen látványos, 11,2 százalék, amelynél magasabbat legutóbb tavaly júliusban produkált.

Augusztusban pihen az autóipar

Az augusztus a december mellett a másik hónap, amikor a feldolgozóipar pihen egy kicsit. Ez tökéletesen látszik a nyers adatokból, ugyanis a szektor folyó áron számolt termelése az idén most először nem lépte át a 2 ezer milliárdos értéket. Az autóipart pedig azért kell kiemelni, mert ennek termelése még a teljes feldolgozóiparénál is nagyobb mértékben esett vissza az előző hónaphoz képest.

A legjobban úgy tudjuk ezt szemléltetni, ha megnézzük az autóipar termelésének arányát a teljes feldolgozóiparon belül a nyers adatok alapján. Pirossal az augusztust, kékkel a decembert jelöltük.

A hazai ipar számára a következő hónapokban az lesz a legfontosabb kérdés, hogy csökken-e a kereslet a győri Audinál készült motorokra és autókra egyaránt. Ez ugyanakkor csak a KSH decemberi, de még inkább januári közléséből fog kiderülni.

Egyedül a számítástechnika nem pihent

Ha a nyers augusztusi adatokat a júliussal vetjük össze, akkor kiderül, hogy a feldolgozóipar teljesítménye 17,3 százalékkal esett vissza. Ebben nyilván a leállások és persze más szezonális hatások is benne vannak. A többi szektor szintén csökkentett termeléssel zakatolt, ez alól egyedül a számítógépgyártás a kivétel, amely 1,3 százalékkal többet teljesített. Ez egyébként a második legjelentősebb alágazat.

Nőtt a rendelésállomány is, az újaké 2,4, a teljes pedig 9,9 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszaki szintet.

Magyarország területi egységei közül az ipari termelés minden régióban nőtt, a legnagyobb mértékben Dél-Alföldön 11,4 százalékkal, a többi régióban 4 és 9,8 százalék között.

Szász Péter
mfor.hu

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!