3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarországgal végig készenléti hitelről szóltak a tárgyalások, a gazdasági lépéseken pedig változtatni kell, hiszen jelenleg borúsak a kilátások - mondta a Kossuth Rádiónak Iryna Ivaschenko, az IMF budapesti irodájának vezetője.

Készenléti hitelt tudnánk támogatni – ezt mondta a Kossuth Rádiónak Iryna Ivaschenko, a Nemzetközi Valutalap (IMF) budapesti irodájának vezetője. Azzal kapcsolatban, hogy több nyilatkozata szerint a magyar kormány egy lengyel típusú rugalmas hitelkeretet szeretett volna, azt mondta, 2012 első felében egészen júliusig tárgyaltak a kabinettel azokról a gazdaságpolitikai lépésekről, amely egy készenléti hitel keretében támogatni tudnak.

Az IMF budapesti irodavezetője hozzátette, ahogy azt több alkalommal is hangsúlyozták, nagyon üdvözlik a magyar kormány elkötelezettségét a pénzügyi kiigazításban, különösen a 2012-ben megtett lépéseket.  Ugyanakkor ahhoz, hogy ez a pénzügyi konszolidáció hosszú távú legyen, gazdaságpolitikai változtatásokra lenne szükség, amelyek kiegyensúlyozott és fenntartható módon hozzájárulnak és ösztönöznék a befektetéseket valamint a munkahelyteremtést. Ezt kellene kiegészíteniük a pénzügyi közvetítő rendszer helyreállítását célzó intézkedéseknek, hogy hitelek áramolhassanak a gazdaságba. Emellett szükséges a szerkezeti reformok folytatása is, ami javítaná a magyar gazdaság potenciális növekedési esélyeit – nyilatkozta a 180 perc című műsorban Iryna Ivaschenko. 

Az ország gazdasági kilátásai ugyanakkor borúsak, részben szerkezeti okok, részben a gazdaságpolitika lépései miatt. „Ezért látnánk szükségesnek változtatást ez utóbbiban annak érdekében, hogy a magyar növekedés rövid, de még inkább hosszú távon is elindulhasson, ami az életszínvonalat is növelné és fenntarthatóvá tenné a fejlődést. A fenntarthatóság azt is jelenti, hogy a GDP-hez viszonyított államadósság határozottan lefelé tartó pályára kerül” – fogalmazott Iryna Ivaschenko. 

A szükséges lépések szerinte három pillére kell, hogy épüljenek. Másfajta egyensúly kell a pénzügyi, költségvetési kiigazításban, a második követelmény, hogy az eredmény fenntartható legyen, befektetéseket teremtsen, vagy legalább támogassa a befektetést, munkahelyteremtést, ami a gazdasági növekedés javulását hozza magával. Intézkedésekre van szükség a pénzügyi rendszer működésének helyreállítására, hogy a hitelezés meginduljon – újra csak azért, hogy támogassa a növekedést és lehetőséget adjon a további szerkezeti reformokhoz, amely pedig további lökést adnak a növekedéshez rövid, de még inkább hosszú távon – tette hozzá az IMF budapesti irodájának vezetője. 

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!