2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Nem volt még egy olyan megye augusztusban az országban, amely a 3-mal több munkanap ellenére 14,3 százalékkal visszaeső ipari teljesítményt tudott volna kibocsátani.

Miközben 3 munkanappal többet dolgoztunk augusztusban, mint egy évvel korábban, és ennek köszönhetően kétszámjegyű, 11,1 százalékos bővülést mutatott fel országosan a magyar ipar, addig Jász-Nagykun-Szolnok megye iparának kibocsátása 14,3 százalékkal visszaesett. Hasonló „bravúrra”, vagyis 3-mal több ledolgozott munkanappal visszaeső ipari teljesítményt produkálni egyetlen másik megye sem volt képes.

Sőt, 14 megye 10 százalékot, ebből 5 területi egység 20 százalékot meghaladó mértékű növekedésre volt képes. A csúcsot Nógrád és Komárom-Esztergom érte el, 64,6, illetve 50,2 százalékos bővüléssel.

Ugyan Jász-Nagykun-Szolnokon kívül más megye nem ért el mínuszos eredményt, jóval az átlag alatt teljesített Fejér (1,4 százalék), Hajdú-Bihar (1,9 százalék), Pest (2,8 százalék) és Csongrád (4,1 százalék) is, míg Budapest 8,5 százalékkal már kevésbé számít lemaradónak.

Bár az impozáns, 11,1 százalékos országos nyers adatot érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen a munkanaphatástól megtiszított index mindössze 3,5 százalékos bővülést jelent (Ünneplésre nincs ok - csak a nyers ipari adat ugrott meg), a KSH szerdán közölt második, részletesebb becslésében több pozitív adatot is fellelhetünk. Például az ország legiparosodotabb megyéje, Győr-Sopron-Moson teljesítménye végre meglódult, 10,1 százalékkal bővült, amire tavaly október óta nem volt példa. Ezek után nem meglepő, hogy feldolgozóiparunk közel 30 százalékát kitevő járműgyártás 16,6 százalékkal nőtt éves összevetésben. Szintén jelentős, 13,1 százalékos pluszra volt képes a feldolgozóipar rangsorban harmadik alága, a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása.

Ugyan a 3-mal több idei augusztusi munkanap miatt nem meglepő, de azért örömmel konstatáljuk, hogy a feldolgozóipar 12 alága közül csak egyben történt csökkenés (kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás), a többiben 5,8 és 18,8 százalék közötti bővülést mért a statisztikai hivatal.

A most publikált statisztikai adatsor talán legjobb adata, hogy a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelési volumene 15,4 százalékkal nőtt, ezen belül a belföldi 21,9, míg az export 14,3 százalékkal. Az összesített rendelésállomány így 5,8 százalékkal haladja meg a tavalyi értéket.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!