TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Nem volt még egy olyan megye augusztusban az országban, amely a 3-mal több munkanap ellenére 14,3 százalékkal visszaeső ipari teljesítményt tudott volna kibocsátani.

Miközben 3 munkanappal többet dolgoztunk augusztusban, mint egy évvel korábban, és ennek köszönhetően kétszámjegyű, 11,1 százalékos bővülést mutatott fel országosan a magyar ipar, addig Jász-Nagykun-Szolnok megye iparának kibocsátása 14,3 százalékkal visszaesett. Hasonló „bravúrra”, vagyis 3-mal több ledolgozott munkanappal visszaeső ipari teljesítményt produkálni egyetlen másik megye sem volt képes.

Sőt, 14 megye 10 százalékot, ebből 5 területi egység 20 százalékot meghaladó mértékű növekedésre volt képes. A csúcsot Nógrád és Komárom-Esztergom érte el, 64,6, illetve 50,2 százalékos bővüléssel.

Ugyan Jász-Nagykun-Szolnokon kívül más megye nem ért el mínuszos eredményt, jóval az átlag alatt teljesített Fejér (1,4 százalék), Hajdú-Bihar (1,9 százalék), Pest (2,8 százalék) és Csongrád (4,1 százalék) is, míg Budapest 8,5 százalékkal már kevésbé számít lemaradónak.

Bár az impozáns, 11,1 százalékos országos nyers adatot érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen a munkanaphatástól megtiszított index mindössze 3,5 százalékos bővülést jelent (Ünneplésre nincs ok - csak a nyers ipari adat ugrott meg), a KSH szerdán közölt második, részletesebb becslésében több pozitív adatot is fellelhetünk. Például az ország legiparosodotabb megyéje, Győr-Sopron-Moson teljesítménye végre meglódult, 10,1 százalékkal bővült, amire tavaly október óta nem volt példa. Ezek után nem meglepő, hogy feldolgozóiparunk közel 30 százalékát kitevő járműgyártás 16,6 százalékkal nőtt éves összevetésben. Szintén jelentős, 13,1 százalékos pluszra volt képes a feldolgozóipar rangsorban harmadik alága, a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása.

Ugyan a 3-mal több idei augusztusi munkanap miatt nem meglepő, de azért örömmel konstatáljuk, hogy a feldolgozóipar 12 alága közül csak egyben történt csökkenés (kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás), a többiben 5,8 és 18,8 százalék közötti bővülést mért a statisztikai hivatal.

A most publikált statisztikai adatsor talán legjobb adata, hogy a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelési volumene 15,4 százalékkal nőtt, ezen belül a belföldi 21,9, míg az export 14,3 százalékkal. Az összesített rendelésállomány így 5,8 százalékkal haladja meg a tavalyi értéket.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.