2p

Az adóterhek és a költségvetési kiadások csökkentésére van szükség Magyarországon, ehhez pedig strukturális változásokra - mondta Járai Zsigmond volt jegybankelnök kedden egy bécsi konferencián.

A jelenlegi kormány helyesen ismerte fel, hogy ha el akarja kerülni az előre hozott választásokat, csökkentenie kell a költségvetési hiányt. Ez azonban önmagában nem elég, és nem is lehetséges több éven át a drasztikus kiadáscsökkentést a fiskális politikai strukturális reformja nélkül folytatni - vélekedett az Euromoney gazdasági lap fórumán egy pódiumbeszélgetésen.

A magyar gazdaság igazi problémája nem a nagy költségvetési hiány volt, hanem az, hogy az elmúlt hat-hét évben nélkülözte a versenyképességet. Ezért csökkenteni kell a vállalkozások adóterheit, mérsékelni a bürokráciát és a költségvetési kiadásokat, valamint a korrupciót. Magyarországon a vállalkozások adóterhei tíz százalékkal magasabbak, mint a régióbeli versenytársaknál; a kormányzati kiadások a GDP mintegy 50 százalékát teszik ki, míg utóbbiaknál 40 százalékot - mutatott rá.

Járai szerint a következő kormány előtt az a hatalmas kihívás áll majd, hogy egyensúlyt tartson a fiskális konszolidáció és a gazdasági növekedés bátorítása között.

A pódiumbeszélgetés másik résztvevője, Orbán Krisztián gazdasági elemző úgy fogalmazott: a választások után alakuló kormánynak a növekedés biztosítása és a stabilitás megőrzése között kell egyensúlyt találnia. Orbán szerint a Bajnai-kormány sok mindent megtett, amit egy év alatt meg lehetett tenni, de a választások logikája szerint egy négy évre alakuló kormánynak más szempontok szerint kell meghatároznia gazdaságpolitikáját: mindenképpen növekedést kell felmutatnia, ha hatalmon akar maradni.

Alapvető változásokra van szükség az adórendszerben, ezzel egyidejűleg az adminisztrációs szabályok egyszerűsítésére - mondta. A magyar gazdaság produktivitását jelentősen csökkenti a nagyarányú adóelkerülés és a bürokratikus terhek. A magyar cégek bevételük hat százalékát költik adminisztrációs kötelezettségeik teljesítésére - mutatott rá.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!