2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az adócentralizáció a GDP 39 százalékáról négy év alatt 10 százalékponttal csökkenthető: adócsökkentéssel, illetve egyszerűbb és átlátható adórendszer révén - mondta Járai Zsigmond, volt pénzügyminiszter, a jegybank korábbi elnöke a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) keddi budapesti rendezvényén.

Ez a cél középtávon tűzhető ki, rövidtávon a költségvetési deficitet kell kezelni, mivel a most kitűzött,  GDP arányosan 3,8 százalékos  eredményszemléletű hiány nem tartható, és ha semmi sem változna, akkor az év végére 7-8 százalékra duzzadna - jelezte Járai Zsigmond.

Véleménye szerint az IMF-vel és az Európai Bizottsággal elfogadtatható olyan államháztartási pálya, amely 5,0 százalékos deficitet jelent, miközben hosszabb távon az állami vállalatok konszolidációját is meg kell oldani.

Járai Zsigmond elmondta: a magyar állam jelenleg a GDP 50 százalékát osztja el újra,  miközben a régiós versenytársainknál ez az arány 40 százalék.

Magyarország például  - GDP arányosan - az állami bürokrácia fenntartására három százalékkal többet költ, mint a régiós államok - tette hozzá.

Gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, s az új gazdaságpolitikának a növekedésre és a versenyképesség javítására kell koncentrálnia - hangsúlyozta Járai Zsigmond.

Az euró bevezetéséről Járai a HBLF rendezvényen megismételte a múlt héten a gyáriparosok előtt már elmondott véleményét: bár Magyarország számára az eurózónához való minél korábbi csatlakozás volna a legelőnyösebb, de egy gyenge gazdaságra nem szabad egy erős pénzt, az eurót ráereszteni.

"Először a magyar gazdaságot kell rendbe tenni, és utána lehet álmodni az euró bevezetéséről" - fogalmazott a jegybank korábbi elnöke, aki nem szívesen nevezett meg céldátumot, végül mégis 2015-2016-ot jelölte meg.

Járai Zsigmond előadásában most is hangsúlyozta, hogy a saját véleményét ismerteti és nem a Fidesz gazdaságpolitikáját, de van átfedés a kettő között.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!