3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Járai Zsigmond korábbi jegybankelnök úgy vélte, költségvetési egyensúly megteremtése szükséges, de önmagában nem elegendő a válság hatásainak leküzdéséhez. Helyes gazdaságpolitika mellett is 4-5 évre vagyunk ez euróhoz való csatlakozástól.

Egyelőre beláthatatlan messzeségben van Magyarországon az euró bevezetése, még helyes gazdaságpolitikát folytatva is legalább 4-5 év kellene ahhoz, hogy realitás legyen a közös európai pénz - hangoztatta Járai Zsigmond volt jegybankelnök Vasegerszegen egy gazdasági fórumon.

Rámutatott: ugyan a gazdasági válságban nagy szükség lenne a nagyobb stabilitást és alacsony kamatokat jelentő "kemény pénzre", de az ország nincs felkészülve az euró fogadására. Ha előkészítés nélkül vezetnék be az eurót, az további gazdasági visszaesést okozna - magyarázta.

Járai Zsigmond hangsúlyozta: a pénzügyi, költségvetési egyensúly megteremtése szükséges, de önmagában nem elegendő a válság hatásainak leküzdéséhez. Véleménye szerint a vállalkozások versenyképességét kellene növelni, és elsősorban a bürokrácia csökkentésével, a korrupció elleni hatékonyabb fellépéssel, valamint a vállalkozásokat terhelő adók és járulékok jelentős csökkentésével lehetne eredményeket elérni.

A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, aki a Nyugat-dunántúli Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének, valamint a Vasegerszegi Közéleti Klub rendezvényén tartott előadást, kifejtette: a gazdasági válság miatt elképzelhető, hogy az Európai Unió könnyít majd az euró bevezetésének feltételein, amit személy szerint ő korábban elképzelhetetlennek tartott.

"Én ugyanígy elképzelhetetlennek tartottam azt is, hogy az IMF megment bennünket a csődtől, (...) ma már minden előfordulhat" - mondta a volt jegybankelnök. A Nemzetközi Valutaalap által nyújtott hitelről szólva Járai Zsigmond kijelentette: valószínűsíthető, hogy a hitel lejárta után - ami 2010 márciusában esedékes - újabb hitelt kap majd Magyarország. Úgy fogalmazott: "Most már az IMF is fut a saját pénze után, az unió pedig nem engedheti meg, hogy egy tagállama csődbe menjen, hiszen annak tovább gyűrűző hatásai lennének".

A gazdasági válságról szólva kijelentette: nem lehet megmondani, mi lesz annak a következménye, hogy "a rossz bankok és a rossz bankárok tovább tevékenykednek". Véleménye szerint a válság, természeténél fogva, megtisztíthatná a gazdaságot, de most nem ez történik. Egyelőre nem lehet megmondani azt sem, hogyan fogják majd visszafizetni a bankok, amit a megmentésükre kaptak. Egy biztosnak látszik, nem lehet majd többé olcsó hitelekhez jutni - húzta alá Járai Zsigmond.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!