3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Járai Zsigmond szerint az ország még messze nincs a válság végén, és nem is tudni pontosan, mikor és hogyan ér véget.

"A másik rossz hír, hogy Magyarország egyre rosszabb helyzetbe kerül, és az a válságkezelés, ami ma folyik Magyarországon, az nem visz ki bennünket a válságból" - mondta a volt jegybankelnök és pénzügyminiszter a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából kedden a salgótarjáni főiskolán rendezett konferencián.

Járai Zsigmond jónak nevezte a Bajnai-kormánynak a költségvetési egyensúly helyzetének javítására tett intézkedéseit, de hozzátette: mivel nem költségvetési válság van, a költségvetés rendbetétele szükséges, de nem elég.

A közgazdász hangsúlyozta: teljesen át kell alakítani az állami működést, mert legalább száz éves probléma az államapparátus áttekinthetetlensége. Az állam működése nagyon drága, és filozófiája nem az, hogy szolgáltasson, könnyebbé tegye a vállalkozások és a magánszemélyek dolgát, hanem az uralkodás felettük - mondta. Az állam reformja mellett a költségvetés átalakítását is fontosnak nevezte Járai Zsigmond.

Magyarország az államigazgatásra, a szociális és a gazdasági kiadásokra költ sokat. Az utóbbi okának jórészt a korrupciót tartja, mint mondta, enélkül 25 százalékkal kisebbek lennének a költségek. A szociális kiadások szerinte azért kiemelkedően nagyok, mert a hazai foglalkoztatási arány az egyik legrosszabb az unióban, egymillió új munkahely kellene ahhoz, hogy elérje az átlagos foglalkoztatást. "Államigazgatásra pedig a GDP 1,5-2 százalékával költ többet Magyarország a hasonló államoknál" - mondta.

Arra is kitért, hogy drasztikus adócsökkentéssel és -egyszerűsítéssel élénkíthetők a vállalkozások, ám ez önmagában nem old meg mindent, és nyilván együtt jár a kiadások csökkentésével is, mert a költségvetés bevételei az adóbevételből származnak.

"Ha a bevételeket lecsökkentjük, akkor a kiadásokat is le kell csökkenteni, ezért nem akar senki igazán hozzákezdeni" - mondta, hozzátéve: bár konfliktusokkal jár, de nem lehet megúszni, ha "versenyképesebbé akarjuk tenni az országot".

Dióssy László, a környezetvédelmi tárca szakállamtitkára azt a kérdést tette fel a konferencián: vesztese vagy nyertese lesz-e a válságnak a környezetvédelem? Elemzése szerint pozitív hatás, hogy sokkal takarékosabb az erőforrások használata, csökken a káros anyagok kibocsátása, de negatív hatást jelenthet, hogy válságban a környezet érdekében folyósított támogatásokat, kiadásokat igyekeznek csökkenteni elsőként.

Dióssy László azt mondta: a jelenlegi gazdasági válság jó lehetőséget kínál arra, hogy a környezetvédelem fontossága mindenki számára nyilvánvalóvá váljon, a zöldipar vezérelje a gazdaságot. "Nagy kérdés persze, hogy az államok vezetői és a gazdaság szereplői felismerik-e ezt a lehetőséget" - tette hozzá.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!