2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem vagyunk túl a mélyponton, még mélyebbre fogunk süllyedni, ráadásul az eddigi intézkedések nem alkalmasak a válság kezelésére - állapította meg sarkosan Járai Zsigmond volt jegybankelnök, aki szerint egyre rosszabb helyzetbe kerülünk, ezért még sürgetőbb volna valóban lépni.

Véleménye szerint nincs a gazdaság szereplőiben válságtudat, márpedig addig nem kezdődhet el a kilábalás. Úgy látja, hogy az eddig megvalósult fiskális válságkezelés része több fenntarthatatlan lépés is, amelyek komoly lépéskényszerbe hozzák majd a következő kormányzatot.

Alapvetően nem fiskális probléma van Magyarországon - állapította meg Járai, aki szerint a fő baj a versenyképesség csökkenése, emiatt a büdzsé rossz helyzete csak egy a sok problémás területből. Járai olyan gazdaságépítő politikát sürget, amely a versenyképesség javítását tartja szem előtt. Javaslatait hét pontban fogalmazta meg. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy kiszámítható kormányzati politikára van szükség, ahol nem az állam nagysága, hanem a hatékonysága számít elsősorban. Az újraelosztást nagymértékben szűkítené: egy év alatt elérné, hogy az állami újraelosztás a GDP 50 százaléka helyett 40 százalékra zsugorodjon, drasztikus kiadáslefaragással.

A volt MNB-elnök szerint az IMF adta lehetőséget e hét célra kellett volna koncentrálni. Amennyiben ezt a következő kormányzat valóban megteszi, a felpörgő növekedés eredményezte többletet részben vissza lehet forgatni az ellátórendszerekbe. Prognózisa szerint mindez egy év alatt megvalósítható, később 4-5 év alatt az elveszett, dinamikus gazdasági növekedés visszatérhet, írja a Napi Gazdaság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!