4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Költségvetési Tanács (KT) egyetértett a kormány jövő évi költségvetési tervezetével, de az jelentős kockázatokat hordoz - mondta Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Tarthatónak ítélte az államháztartás 2,5 százalékos jövő évi hiányát a KT, de jelentős erőfeszítésekkel. Járai Zsigmond a jelentős kockázatok között említette a nemzetközi környezetet, az eurózóna ideinél várhatóan alacsonyabb növekedését és a német gazdaság várhatóan kisebb GDP-bővülését. Az is kockázatot hordoz, hogy az adóbevételek lehet, hogy a tervezetthez képest kisebbek lesznek. Ezért a KT azt javasolta, esetleg az eddigiekhez képest más adók bevezetésén is el lehetne gondolkodnia a kormánynak.

Az elfogadó határozatról 2:1 arányban döntött a testület, Simor András jegybankelnök nemmel szavazott, mivel az MNB a kormányénál alacsonyabb GDP-növekedést és magasabb inflációt mutató saját, előrejelzését tartja reálisnak. A tanács harmadik tagja Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke. Járai Zsigmond viszont kijelentette, hogy a költségvetési tervezés alapjául szolgáló főbb gazdasági előrejelzések megalapozottak.

A GDP jövő évi alakulására vonatkozóan az 1-2 százalék körüli bővülés valószínű, így a kormány költségvetési tervezetében szereplő 1,5 százalékos növekedési ráta elfogadható. Ugyancsak elfoghatónak ítélte a tanács a 4,2 százalékos inflációs előrejelzést, bár a közelmúltban elhangzott bejelentés, az áfa mértékének várhatón 27 százalékra történő emelése a korábbi várakozásoknál magasabb inflációt fog eredményezni.

A kockázat abból is ered, hogy az eurózóna növekedésének lassulása miatt az export a vártnál alacsonyabb lehet, és a tervezettnél kisebb lehet a belső fogyasztás, a beruházások mértéke, illetve a foglakoztatás is tervezettnél alacsonyabb lehet.

Járai Zsigmond hangsúlyozta: a tervezett strukturális reformokat fel kell gyorsítani, az adóbeszedés szigorítását el kell érni, és esetleg a fogyasztást terhelő, vagy egyéb adók növelésére is szükség lehet. A testület elnöke felhívta a figyelmet, hogy az adóbevételek tekintetében az is bizonytalanságot okoz, hogy a KT még nem az ismerhette meg az adószabályokat rögzítő törvénytervezeteket, amelyek nyilvánvalóan később kerülnek a parlament elé.

Járai Zsigmond szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) idei, várhatóan 120 milliárd forintos vesztéségéből adódó, mintegy 95 milliárd forintos tartalékfeltöltési kötelezettséget az idén kellene rendeznie a kormánynak. A Költségvetési Tanács elnöke arra figyelmeztetett, ha jövőre teljesíti a kormány a tartalékfeltöltést, az a tervezett jövő évi államháztartási hiányt 0,3 százalékkal emelheti meg. (A törvény értelmében, amennyiben az MNB vesztesége meghaladja az eredménytartalék összegét, a különbözetet a tárgyévi beszámoló elfogadását követő nyolc napon belül meg kell téríteni a központi költségvetésből.)

Járai Zsigmond a Költségvetési Tanács álláspontját ismertetve kiemelte: a testület úgy ítélte meg, hogy a törvényjavaslat alapvetően megfelel a kormány által kitűzött legfontosabb gazdasági céloknak, így az állami újraelosztás aránya csökken, mérséklődik a GDP-arányos államadósság, a költségvetési tervezet teljesülésével csökken az államháztartási deficit, növekednek a költségvetés tartalékai. 

A KT elnöke a részletes megállapításokról elmondta: az egyensúlyra törekvés jegyében az előző évinél 240 milliárd forinttal nagyobb összegű, a GDP több mint 1,2 százalékát kitevő tartalékot tartalmaz a jövő évre szóló költségvetési tervezet. A KT kedvezőnek tartotta azt is, hogy a gazdasági fejlődésre vonatkozó főbb mutatókat "óvatos" változatban vették figyelembe a tervezés alkalmával, számítások készültek a külső és belső körülmények kedvezőtlen alakulása esetén megvalósuló változatra is. Kérdésre válaszolva elmondta: bár csak a személyes véleményét mondja, a strukturális reformokat tekintve az állami bürokrácia leépítésében még lát tartalékot.
 
MTI 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!