3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A jegybank korábbi vezetője szerint a mostani válság alkalmat teremthetett volna az intézményi rendszer átalakításra, ám az IMF-től érkező pénzeső elfedte mekkora is a baj. A bürokratikus állam helyett elektronikus kormányzatra lenne szükség.

Magyarországnak a maastrichti kritériumoknál is szigorúbb követelményeknek kellene megfelelnie a gazdaság talpra állításához, helyre kell állítani a hitelességet, és átláthatóvá kell tenni a költségvetési politikát - ezen a véleményen volt egyetértésben Kopits György és Járai Zsigmond a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott szerdai beszélgetésen.

Kopits György, a Magyar Köztársaság Költségvetési Tanácsának elnöke a Magyar Fiatalok Európáért Egyesület szervezte rendezvényen azt hangsúlyozta, hogy szabályalapú makrofiskális, makromonetáris keretrendszerre van szükség, ami ugyan létrejött, de még csak "bejáratás" fázisában van. Hozzátette azonban: az átláthatóság megteremtése hosszabb folyamat, ehhez kulturális váltásra is szükség van.

A költségvetési tanács működését firtató kérdésre azt mondta: teljes konszenzusban dolgoznak.  A bizalomvesztés költsége felől érdeklődőknek pedig azt válaszolta, hogy ezt jól mutatja Magyarországnak a környező országokénál magasabb kockázati felára, ami akár plusz 300 milliárd forintot is jelenthet a kamatkiadásokban.

Járai Zsigmond szerint pedig az ország kétszer annyit fordít a kamatkiadásokra, mint tenné ezt a régió más országa, hasonló adóssággal. Hozzátette: az egy főre jutó GDP 25 százalékkal alacsonyabb, mint lenne, ha az elmúlt években ésszerűbb gazdaságpolitikát folytatott volna a kormány.

A volt jegybankelnök hangsúlyozta: a GDP 6-7 százalékával megegyező összeget lehetne megtakarítani Magyarországon a bürokrácia, a jóléti kiadások és az állam gazdasági költésének felülvizsgálatával, ésszerűsítésével. Fontos a költségvetési deficit csökkentése, de kizárólagosan nem jelent megoldást, ez csak a minimumfeltétel - tette hozzá. A bürokrácia magas szintje és az ehhez kapcsolódó intézményi válság mellett kritikával illette a "kormányzati kapkodást", azt, hogy a kormánynak véleménye szerint nincs víziója arról: milyen külpolitikai-gazdasági szerepet töltsön be Magyarország az EU-ban.

Az egész költségvetés felfogása beragadt a maastrichti kritériumok teljesítésébe - mondta, hangsúlyozva, hogy teljesen más filozófiát tartana megfelelőnek. Hiányolta a költségvetésből az intézményi rendszer átalakítását, és úgy vélte bürokratikus állam helyett szolgáltató államra lenne szükség. Megjegyezte, hogy személy szerint az elektronikus kormányzás híve.

Az intézményrendszer átalakítását illetően úgy fogalmazott: egy kávézásnyi idő alatt akár 100 felesleges állami intézmény összegyűjthető. Hangsúlyozta: a válságot kellene felhasználni a szükséges átalakítások végrehajtására. "Sajnos az IMF gyors közbeavatkozása elmosta a válságot" - utalt arra, hogy a társadalom nem követeli a reformokat, és a politikusok sem látják, mekkora válságban van Magyarország, ezért halogatják a szükséges döntéseket.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!