2015. május 14. 10:49

Az orosz és az ukrán gazdaság mély recessziója miatt az európai átalakuló térségben az idén várhatóan nem lesz gazdasági növekedés, Magyarország és a többi közép-európai EU-gazdaság azonban a régió átlagát jelentősen meghaladó, az eddig vártnál is robusztusabb növekedésre számíthat - áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) csütörtökön Londonban ismertetett idei második átfogó előrejelzésében.

Az EBRD a közép-európai és a balti EU-gazdaságokban átlagosan 2,9 százalékos, Magyarországon 2,6 százalékos növekedést jósol 2015-re. Az EBRD mindkét előrejelzést javította: januárban ismertetett előző becslésében e térség egészére 2,6 százalékos, a magyar gazdaságban 2,4 százalékos idei növekedést valószínűsített.

A bank szerint e közép-európai EU-gazdaságoknak mindenekelőtt az élénkülő euróövezeti aktivitás, az eurójegybank (EKB) mennyiségi enyhítési ciklusa és az olajárak korábbi zuhanásának még mindig érvényesülő hatása ad felhajtóerőt. Az EBRD szerint ezekben az euróövezettel szoros kapcsolatban álló gazdaságokban az EKB mennyiségi enyhítéséből eredő pótlólagos likviditás enyhítette a monetáris kondíciókat, és ez tette lehetővé, hogy a térség gazdaságai maguk is enyhítsék saját monetáris politikájukat.

Mindemellett a közép-európai EU-gazdaságok valutái - az eurót követve - gyengültek a dollárral szemben, és mindez együtt várhatóan jelentősen javítja e gazdaságok versenyképességét - áll az EBRD csütörtöki jelentésében. A vártnál erőteljesebb aktivitási adatok miatt más nagy londoni házak is javították a magyar gazdaságra adott növekedési előrejelzésüket.

A Standard & Poor's legújabb helyzetértékelésében közölte, hogy a 2015-2017 közötti időszakban reálértéken 2,5 százalékos éves átlagos gazdasági növekedést vár Magyarországon. Az S&P eddig 2 százalékot épphogy meghaladó éves átlagnövekedést valószínűsített a magyar gazdaságban erre az időszakra.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a közép- és kelet-európai térség gazdasági kilátásairól összeállított előrejelzésükben közölték, hogy a magyar gazdaságban az idén 3,5 százalékos növekedést sem tartanak kizártnak. A ház jövőre lassabb, 2,5 százalékos magyarországi GDP-növekedéssel számol, de a cég mindkét előrejelzést javította, korábbi prognózisa ugyanis 2015-re 2,9 százalékos, 2016-ra 2,3 százalékos GDP-növekedést valószínűsített a magyar gazdaságban.

Az EBRD a csütörtöki jelentésben a magyar gazdaságról megállapítja, hogy bár valószínűleg folytatódik a növekedési ütem lassulása - a bank jövőre 2,3 százalékos GDP-bővülést vár Magyarországon -, az idei és a jövő évi növekedés 2,5 százalékot közelítő átlaga azonban még mindig "tiszteletre méltó".

A tavaly érvényesült átmeneti hatások - köztük az EU-források gyors szétosztása - most már nem gyakorolnak növekedési hajtóerőt, a foglalkoztatottság folytatódó bővülése és a reálbérek erőteljes emelkedése ugyanakkor segíti a hazai fogyasztás növekedését - áll az EBRD csütörtöki elemzésében. Az EBRD becslése szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiterjesztett növekedési hitelprogramja a hazai össztermék 3 százalékával megegyező értékű finanszírozáshoz juttatja a magyar vállalati szektort.

Az EBRD Oroszországban mély és jövőre is áthúzódó recessziót vár, elsősorban a nyugati szankciók és az alacsony olajárak miatt, amelyek az elemzés szerint súlyosan érintették az egyébként is mélyen gyökerező szerkezeti problémák gyötörte orosz gazdaságot. A bank előrejelzése szerint az orosz hazai össztermék az idén 4,5 százalékkal, 2016-ban 1,8 százalékkal csökken.

Az EBRD valamivel javította az orosz gazdaság idei teljesítményére szóló becslését - az előző prognózisban mínusz 4,8 százalék szerepelt -, elsősorban a piacok stabilizálódására és az idei első negyedév megemelt költségvetési kiadásaira hivatkozva. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a hosszú távú orosz növekedési kilátások továbbra is gyengék, és nehéz elképzelni jelentősebb fellendülést, ha nem ér véget az orosz gazdaság "lekapcsolódásának" folyamata a világgazdaság többi részéről, és ha továbbra sem lesznek jelentős szerkezeti reformok Oroszországban.

Az EBRD adatai szerint tavaly rekordértékű, nettó 154 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki a befektetők Oroszországból. Az EBRD Ukrajnában súlyos - az előző előrejelzésben szereplőnél is jóval mélyebb - recessziót vár az idén, jövőre azonban nem tartja kizártnak a fellendülést abban az esetben, ha a biztonsági helyzet nem romlik, és ha az IMF-segélyprogram nem siklik ki. A csütörtöki EBRD-előrejelzés szerint az ukrán GDP-érték az idén 7,5 százalékkal zuhan, de 2016-ban 3 százalékkal növekedhet. Az EBRD a januári prognózisban még 5 százalékos idei visszaesést jósolt az ukrán gazdaságban.

És az NGM véleménye minderről... 

Tavasszal felfelé módosította várakozásait a magyar gazdaság növekedésére a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság is - emlékeztet az NGM. A közlemény szerint a minisztérium az EBRD által közölt prognózisnál még jobbnak ítéli a magyar gazdaság növekedési kilátásait, 2015-ben 3,1 százalékos bővülésre számít. A beruházások növekedése folytatódni fog, amit segítenek a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hitelprogramok és az alacsony kamatkörnyezet is - írják.

Az NGM tájékoztatása szerint fennmarad az uniós forrásbevonás magas szintje, de a gazdaság bővüléséhez a fogyasztás is hozzájárul, ami a lakossági jövedelemnövekedésnek, az olajárak csökkenésének és a devizahitelesek számára az elszámolással visszajuttatott közel ezer milliárd forintnak is köszönhető.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.