TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tbsz (tartós befektetési szerződések) bevezetésére új termékekkel is készülnek a bankok és más pénzügyi intézmények. Mivel a jogszabályok mind értékpapír-, mind betéti megtakarítást lehetővé tesznek, a pénzügyi csoportok feltehetően mindkettővel megpróbálkoznak.

"Eleinte a bankbetét lehet a tbsz bevezetésének nyertese" – mondta a Világgazdaságnak Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója. Vízkeleti szerint nem kizárt, hogy a bankok kifejezetten az új termék miatt létrehoznak majd három-öt éves lejáratú, fix kamatozású betéteket is.

A tbsz igazi nagy nyertesei azonban sokszínűségük miatt a befektetési alapok lehetnek – mondják a szakértők. Egyébként a nyesz három évvel ezelőtti bevezetése idején is hasonlóan vélekedtek, ám utólag kiderült: a nyugdíj-előtakarékoskodók szívesebben választanak egyedi részvényeket a részvényalapok helyett. Ennek minden bizonnyal az volt az oka, hogy több évtizedes időtávon a részvények kockázatát is elviselhetőnek találták. A tbsz-nél azonban koránt sincs szó ilyen hosszú távról, így az alapok vonzó alternatívái lehetnek a részvényeknek.

A köztehermentességre hajtó befektetői igényekre reagálva valószínűleg megjelennek majd a piacon az ötéves lejáratú tőke- és hozamvédett konstrukciók is. Ez Vízkeleti szerint nem is baj, mivel a jelenleg szokásos hároméves kifutású alapokat egyre nehezebb kellőképpen vonzóvá tenni.

Szintén népszerűek lehetnek a nemzetközi porondon már bevált alapok "magyarításai". Magyarországon is kapható számos olyan – jellemzően luxemburgi – alap, amely a latin-amerikai, indiai részvénypiacba vagy éppen nyersanyagokba fektet, ezek azonban dollárban vagy euróban denomináltak, így a tbsz-számlákra nem lehet majd megvásárolni a befektetési jegyeiket. Ha viszont az alapkezelők elérhetővé teszik ezeket forintalapon is – például egy alapok alapja konstrukcióban –, ez a probléma megszűnik, írja a Világgazdaság.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.