2015. szeptember 14. 10:28

A vártnál nagyobb mértékben emelkedett júliusban az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn közzétett adatai szerint.

Júliusban az előző havihoz képest szezonális kiigazítással 0,6 százalékkal emelkedett az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése, az Európai Unió (EU) 28 tagállamának ipari termelése pedig 0,3 százalékkal emelkedett. Az előző hónapban az euróövezet ipari termelése havi bázison 0,3 százalékkal csökkent, az EU ipari termelése pedig 0,1 százalékkal csökkent. Elemzők 0,3 százalékos havi növekedést vártak az euróövezetben júliusban.

A magyar ipar teljesítményről szóló cikkünket itt olvashatja.

A 2014 júliusival összevetve az euróövezetben az idén júliusban 1,8 százalékkal, az EU-ban 1,8 százalékkal nőtt az ipari termelés. Elemzők az ipari termelés 0,6 százalékos éves növekedését jelezték előre júliusra az euróövezetre.

Az ipari termelés legnagyobb mértékű havi növekedését Írországban (7,2 százalék), Görögországban (4,3 százalék), Horvátországban (3,6 százalék) és Lettországban (2,8 százalék) regisztrálták júliusban. A legnagyobb mértékben a dán (4,6 százalék), a svéd (2,1 százalék) és a máltai (1,8 százalék) ipari termelés csökkent júliusban az előző havihoz képest.

Éves összevetésben Írország ipari termelése nőtt júliusban a legnagyobb mértékben, 17,9 százalékkal. Szlovákia a sorrendben 11,9 százalékos, Lettország 8,3 százalékos, Málta 7,7 százalékos, a Cseh Köztársaság 7,2 százalékos növekedéssel követi. A legnagyobb éves csökkenést az észt (5,9 százalék), a holland (4,4 százalék), a görög (1,5 százalék) valamint a francia és a finn (egyaránt 1,4 százalék) ipari termelésben regisztrálták júliusban.

MTI