2015. szeptember 14. 08:46

Bár az ipari termelés növekedése nagyot zuhant júliusban, elég csak megnézni a tavalyi adatokat, hogy ne vizionáljunk komoly vagy hosszú távú törést.

2014 első fele igazi diadalmenet volt a hazai ipar számára. Hónapról hónapra robosztusabb növekedést ért el a termelés, amelynek csúcspontja július volt 12,4 százalékos éves bázisú plusszal. Idén ehhez a bázishoz képest tudott „mindössze” 3,4 százalékkal nőni a szektor, ami a leggyengébb adat tavaly október óta.

Így tehát a lassulás mögött minden bizonnyal ott van a bázishatás, amely persze nem jelenti, hogy nem állhattak le gyártósorok hosszabb-rövidebb időre a hazai üzemekben.

Éppen a bázishatás lesz egyébként az, amely miatt az egy hónap múlva érkező augusztusi adat nagyon izgalmas lesz. Tavaly augusztusban állt le ugyanis a Suzuki a Splash és az előző generációs SX4 gyártásával, adva egy nagy pofont a termelésnek. Így ha az ipar úgy teljesít továbbra is, mint idén az első félévben, akkor nem kizárt, hogy komoly növekedést mér majd a statisztikai hivatal éves bázison.

Március óta, amikor a két kieső Suzukit helyettesíteni hivatott (az ipar szempontjából legalábbis) Vitara gyártása már nagy erőkkel folyik, az ipar is beállt egy 6-7 százalékos növekedési ütemre éves bázison, amellyel kapcsolatban panaszra igazán nem lehet okuk, annak ellenére, hogy a lassuló növekedés érezhető.

Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy meddig növekedhet a hazai ipar. Ha ugyanis az összes rendelésállományt nézzük, akkor látható egy 5 hónapja tartó lassulás a bővülésben, amely persze relatív, hiszen még mindig kétszámjegyű mértékről beszélünk.

Így látható, hogy az év második felét alapvetően az határozza meg, hogy a gyengébb bázison mit tud felmutatni a szektor, illetve, hogy a rendelésállomány növekedése tovább lassul-e. Ha utóbbira igen a válasz, akkor a következő években egy stabil visszafogottabb bővülésre rendezkedhetünk be, vagyis elérjük azt a maximumot, amelyet a hazai ipar ki tud préselni magából.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.