TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2016. december 14. 21:04

Kamatot emelt az amerikai jegybank, a Federal Reserve (Fed), először azóta, hogy kereken egy éve elindította a kamatemelési ciklust.

A Federal Reserve monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) a piaci várakozásokkal összhangban egyhangú döntéssel 25 bázisponttal 0,50-0,75 százalékra emelte szerdán az irányadó kamatsávot. Döntését a munkaerőpiaci feltételek javulásában és az infláció emelkedésében eddig elért eredményekkel, illetve várakozásokkal indokolta. Jelezte, hogy a monetáris politika laza marad, támogatva ezáltal a munkaerőpiaci feltételek további javulását és a 2 százalékos inflációhoz való visszatérést. 

A nyíltpiaci bizottság több mint 9 év után először tavaly decemberben emelte meg az irányadó kamatlábat, amelyet előtte hét évig tartott történelmi mélységben, zéró közeli szinten, hogy ezáltal ösztönözze a gazdasági növekedést és felpörgesse az inflációt.
Az elmúlt egy évben többször is a kamatemelés küszöbén állt a testület, de hol a kedvezőtlen világgazdasági környezet, hol a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnésével (Brexit) kapcsolatos aggodalmak, hol az amerikai elnökválasztás miatt változatlan szinten - a 0,25-0,50 százalékos sávban - hagyta a kamatot. 

A FOMC tagjainak friss előrejelzései szerint az irányadó kamat mediánja 2017-ben 1,4 százalék, 2018-ban 2,1 százalék, 2019-ben pedig 2,9 százalék lesz. A szeptemberi prognózishoz képest a 2017-es és 2019-es medián 0,3 százalékponttal, a 2018-ast pedig 0,2 százalékponttal emelkedett. A monetáris döntéshozók arra számítanak, hogy jövőre három alkalommal emelik az irányadó kamatot, míg szeptemberben még két emelést valószínűsítettek.

A 2018-as és a 2019-es évre három-három kamatemelést tartanak valószínűnek, és így elérik a hosszú távon "normális" 3,0 százalékos szintet. A Federal Reserve arra számít, hogy az eddig vártnál valamivel gyorsabb lesz a gazdasági növekedés és kisebb lesz a munkanélküliség a következő három évben. Az idei infláció a szeptemberben vártnál kissé magasabb lesz, de a következő három évre vonatkozó előrejelzés változatlan maradt.

Az új makrogazdasági értékelésében a FOMC az előző, szeptemberi jóslatában szereplő 1,8 százalékról 1,9 százalékra emelte meg az évi GDP-növekedési előrejelzésének mediánját. A jövő évi növekedési becslés mediánja 2,0 százalékról 2,1 százalékra kúszott fel, a 2018-as változatlanul, 2,0 százalékon maradt, míg a 2019-esé 1,8 százalékról 1,9 százalékra változott. Nem változott a hosszú távú előrejelzés mediánja, miszerint az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) 1,8 százalékkal gyarapodhat. Ez messze elmarad Donald Trump megválasztott elnök 4 százalékos ígéretétől. 

A munkaerőpiacon is további javulást vár szeptemberi elemzéséhez képest a Fed. Az idei 4,8 százalékos munkanélküliségi medián előrejelzését 4,8 százalékról 4,7 százalékra csökkentette, a következő három évre pedig 4,5 százalékos munkanélküliséggel számol.

Az inflációs előrejelzés csak az idei évre változott. A szeptemberi 1,3 százalékos mediánprognózist 1,5 százalékra emelték. Jövőre 1,9 százalék, 2018-ban és 2019-ben pedig 2,0 százalékos lehet a pénzromlás üteme az lőrejelzés szerint.

A nyíltpiaci bizottság kamatdöntő ülése után kiadott közlemény szerint a novemberi adatok arra utalnak, hogy a munkaerőpiac tovább erősödött, a gazdaság tevékenysége az év közepe óta mérsékelt ütemben növekedett. Az utóbbi hónapokban stabilan bővült a munkahelyek száma, és csökkent a munkanélküliségi ráta. A háztartások kiadásai mérsékelten emelkedtek, míg a vállalkozások tőkeberuházásai gyengék maradtak. Az infláció emelkedett, de továbbra is alatta áll a 2 százalékos hosszú távú célszámnak.

A jövőbeni kamatemelések mértékének és időzítésének meghatározásakor a FOMC szoros figyelemmel követi a foglalkoztatottsági és inflációs céljának megvalósításával kapcsolatos gazdasági feltételeket. A bizottság azonban arra számít, hogy a gazdasági feltételek alakulása az irányadó kamatlábnak csak a fokozatos emelését teszi majd lehetővé, így az alapkamat valószínűleg egy időre még a hosszú távon várt szint alatt marad. Addig is a Fed folytatja a lejáró értékpapírok újbóli befektetését, ami segíti a laza pénzügyi feltételek fenntartását.

A kamatdöntés után jelentősen erősödött a dollár a bankközi devizapiacon, a New York-i tőzsde irányadó indexei viszont lefelé vették az irányt, és fél százalék körüli veszteségben közeledtek a záráshoz.
 
MTI 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.