<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Lassan elkezdődhet a vízi filmstúdió kialakítása Kisvárdán, mely a tervek szerint 2018. április 20-ig készülhet.

Kisvárda neve az elmúlt pár évben egyre gyakrabban jelent meg a sajtóban köszönhetően annak, hogy a városból "került ki" hazánk fejlesztési minisztere, Seszták Miklós. A minden bizonnyal megfelelő kapcsolati tőkének köszönhetően számos sportcélú beruházás indult el a városban, a költségvetésből pedig egyáltalán nem rest a kormány, ha pár százmilliót, netán milliárdot a szabolcsi városnak kell lepasszolni. Tavaly év végén összesen 6,8 milliárdot kaptak fejlesztésekre.

A stadion, fociakadémia, multifunkcionális sportcsarnok mellett azonban a helyi fürdő is kiemelt szerephez jut, most épp azért, mert itt minden adott egy vízi filmstúdió/filmpark kialakításához.

A közbeszerzési dokumentumok között bukkantunk rá arra az ajánlati felhívásra (és bontási jegyzőkönyvre), melyben kivitelezőt keresnek a stúdiócsarnok felépítéséhez. A részletek szerint csarnok a létesítendő filmpark építési engedély köteles, állandó jellegű épülete lesz. Tárgyi épületen kívül a területen egyéb építmények is találhatók, melyek egyenként is körbejárhatók.

A tervezett, 5 méter magas épület egy könnyűszerkezetes acél csarnok, funkciójából adódóan a tehergépjárművek forgalmára közvetlen szabadba nyíló kapuk, a személyforgalom részére bejárati ajtók kerülnek beépítésre.

A stúdiócsarnok mellett a kültéri díszletek kivitelezőjét is keresi az ajánlatkérő, a Kisvárdai Várfürdő Fejlesztő Nonprofit Kft. A feladat egyedileg méretezett fém vagy fa vázra szerelt hordozó lemezre faragott épületstruktúrák kialakítása lesz. Összesen 162 darab kültéri díszletet kell majd megcsinálni cirka 11 870 m2 felületen. Ezekkel párhuzamosan utak, sétányok kialakítására, valamint a csatornázási munkákra is lehet jelentkezni a dokumentumok szerint.

A stúdiócsarnokra és a kültéri díszletekre összesen nettó 480,8 millió forintot fognak költeni a beérkező ajánlatok bontási jegyzőkönyve alapján. A stúdiócsarnokra nettó 186,4 milliós fedezet áll rendelkezésre, a legalacsonyabb ajánlat pedig a Nyírépszer Kft-től érkezett (mindössze egymillióval alacsonyabb a rendelkezésre álló keretnél) és mivel a kisvárdai sportszállót is ez a cég építi az MHM Product Kft-vel karöltve, nem tévedünk nagyot, ha a munkák nyertesének is nevezzük. A kültéri díszleteket pedig várhatóan a sportszálló másik építője fogja megcsinálni, ezen az eljáráson tőlük érkezett a legalacsonyabb ajánlat, 294,4 millió forint, miközben 295 milliós rendelkezésre álló keretet határozott meg az ajánlatkérő. 

Szerettünk volna részleteket megtudni a tervezett filmparkról, ám a kisvárdai önkormányzat cikkünk megjelenéséig nem reagált a megkeresésünkre.

Az egész projekt teljes költsége milliárdos nagyságrendű lehet, fedezetet pedig egy 2015-ös kormányrendelet biztosít, amivel 2,5 milliárd forintot adott a kormány a Várfürdő és környéke fejlesztésére.

A helyi sajtónak a rendelet megjelenése után nyilatkozva Seszták Miklós, fejlesztési miniszter elmondta: sportszállót, balneológiai központot terveznek a helyi gyógyvízre alapozva részben sportrekreációs céllal. Mivel számos, filmben jártas személy származik a környékről - mint például Adolf Zukor, a Paramount Pictures filmvállalat alapítója, aki Ricsén született és Mátészalkán tanult - megfelelő a háttér egy vízi filmstúdió kialakításának is. A beruházásokkal többnapos programot biztosító helyszíneket szeretnének kialakítani a turisták számára.

Székely Sarolta
mfor.hu