<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Április közepéig egyetlen lakást sem lehet eladni a bajba jutott hitelesek feje fölül - döntött a kormány. Mfor.hu-tudósítás.

A kormány eddig is több intézkedést hozott annak érdekében, hogy a lakáshitelesek tartozásai ne vezessenek árverésekhez, azonban mostantól az eddig alkalmazott kiskaput is becsukjuk - közölte Kiss Péter társadalompolitikai miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

Eddig volt kibúvó

"A legutóbbi törvénymódosítás már rendelkezett arról, hogy december és március között nem lehet embereket kilakoltatni. Ez azonban még nem vonatkozott a lakáshitel-szerződésben külön rögzített intézkedésekre" - vázolta fel a helyzetet Kiss Péter. A miniszter szerint eddig ezt kihasználták, ezért kellett most pontosítani a szabályozást.

"Januártól már nem lehet olyan szerződést kötni, mely az árverezésen kívüli megoldással hozza ilyen nehéz helyzetbe az embereket" - emelte ki a miniszter. Kiss Péter szerint ez a megoldás eddig sem volt tömeges, azonban a kormánynak már akkor is lépnie kell, ha csak néhány család otthona kerül veszélybe.

Hozzátette: a nagy vihart kavart múlt heti árverésen is olyan ingatlanokat kínáltak megvételre, melyek esetében a szerződésben külön rögzítve volt az árverés lehetősége. "Mostantól kijelenthető, hogy a fűtési szezon végéig senkinek a feje fölül nem lehet elárverezni a lakást" - hangsúlyozta Kiss. A miniszter hozzátette: az új szabály minden lakott ingatlanra vonatkozik.

"A kormány álláspontja, hogy a felvett hiteleket mindenkinek fizetnie kell, ugyanakkor a bajba jutott adósoknak segítséget kell nyújtani a hitel átütemezésével, átstrukturálásával, hogy ne veszítsék el az otthonukat" - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: a jelenlegi törvénymódosítás arról nem rendelkezik, hogy az árverező cégeket, bankokat kárpótolják a kieső bevételek miatt, mivel "a társadalmi szolidaritás rangsorol".

Átláthatóbbá tennék az árveréseket

Kiss Péter a hétfői sajtótájékoztatón arra is emlékeztetett, hogy a kormány már korábban is hozott olyan intézkedéseket, melyek az ingatlanárverések átláthatóságát szolgálják. Ide sorolható például a márciustól bevezetésre kerülő 70 százalékos értékgarancia, melynek értelmében a lakás értékének 70 százaléka alatt nem kelhet el az ingatlan.

Emellett előírták, hogy a cégek kötelesek nyilvános árveréseket tartani - ezzel elkerülhető, hogy előzetes háttéralkuk során állapodjanak meg az árról. A miniszter kiemelte még az önkormányzatok tavaly bevezetett elővásárlási jogát, melyhez 60 milliárd forintos MFB-hitelkeretet hoztak létre. További szigorítás volt, hogy a korábbi 30 nap után a tulajdonos kérésére további 60 nappal meghosszabbítható a kilakoltatási moratórium.

Tízezren veszélyben

"A becslések szerint ma Magyarországon 6-11 ezer közötti azoknak az ingatlantulajdonosoknak a száma, akiket potenciálisan árverezés fenyeget" - zárta mondandóját a miniszter.

A kormány döntéséhez minden bizonnyal hozzájárult a múlt heti botrányos esemény is, amikor az Árverező Ház Zrt. budapesti irodájában kisebb dulakodás alakult ki az újságírók és Tasnádi Péter ismert vállalkozó között. Akkor egy civil szervezet tiltakozott 84 lakás elárverezése ellen.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.