2014. március 31. 07:40

Az idén februárban a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek januárhoz, és 0,2 százalékkal nőttek 2013 februárjához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

2014 első két hónapjában lényegében szinten maradtak az ipari termelői árak az előző év azonos időszakával összevetve. Az ipar belföldi értékesítés árai összességében 0,3 százalékkal nőttek, ezen belül a feldolgozóipari ágazatok árai 0,7 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest.

Legnagyobb mértékben a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (2,4 százalék) és a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (1,6 százalék) ágazatok árai növekedtek. Árcsökkenést a fa-, papír- és nyomdaiparban (0,8 százalék) és az egyéb feldolgozóipar és javítás területén (0,2 százalék) mért a KSH.

A feldolgozóipar többi ágazatában 0,2 és 1,2 százalék közötti áremelkedést figyeltek meg 2014 januárjához viszonyítva. A jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban az árak 0,6 százalékkal csökkentek a piaci árváltozások következtében. Az előző év azonos időszakához képest a belföldi értékesítési árak 2,0 százalékkal estek, míg a feldolgozóipari ágazatok árai összességében nem változtak. Februárban az ipar forintban mért exportértékesítési és a feldolgozóipari árai is 0,9 százalékkal növekedtek idén januárral összehasonlítva.

Minden feldolgozóipari ágazatban emelkedtek az árak, a járműgyártást kivéve, ahol nem változtak januárhoz képest. Jelentősebben a gép, gépi berendezés gyártásában (3,0 százalék), a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (1,9 százalék), a vegyi anyag, termék gyártásában és az egyéb feldolgozóipar és javítás ágazatokban (1,8-1,8 százalék) nőttek az árak. A feldolgozóipar többi területén 0,2 és 1,7 százalék közötti árnövekedést regisztrált a KSH, míg a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban 0,1 százalékos árcsökkenés volt. A forint az euróval szemben 2,6, az amerikai dollárral szemben 2,3 százalékkal gyengült februárban.

Tavaly februárhoz viszonyítva az ipar forintban mért export árai 1,6, míg a feldolgozóipari ágazatok árai 1,9 százalékkal nőttek. A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energiatermelő ágazatokban nem változtak az árak 2014 februárjában az előző hónaphoz képest, míg a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,8 százalékos, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,6 százalékos, és a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,2 százalékos növekedést regisztráltak.

Az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 3,5 százalékkal csökkentek az árak 2013. februárral összehasonlítva, míg a beruházási javakat gyártó ágazatokban 1,9, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 1,7 százalékkal nőttek. Az Európai Unió 28 tagországa ipari termelőiár-indexének 2014. februári alakulásáról szóló Eurostat-gyorstájékoztató 2014. április 2-án jelenik meg.

MTI