TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2011. július 23. 06:01

Londoni pénzügyi elemzők a görögországi finanszírozási csomag jelentős kibővítéséről döntő brüsszeli válságcsúcsot kommentálva pénteken úgy vélekedtek, hogy az igazi megoldást a hasonló válságok elkerülésére az EU-n belüli teljes körű, szankcionálási lehetőségekkel kiegészített költségvetési unió megteremtése kínálhatja.

Egyes citybeli vélemények szerint változatlanul fennáll a járványveszély, sőt az euróövezet felbomlásának kockázata is. Ugyanakkor hatalmas mértékben csökkent Görögország adósságtörlesztési kockázatbiztosítási tranzakcióinak árazása a pénteki londoni kereskedésben.

A brüsszeli csúcson született egyezségről a Barclays Capital pénzügyi elemzői pénteki értékelésükben megállapították, hogy az "valamelyest kellemes meglepetés" az előzetes várakozásokhoz képest, ám számos hiányossága is van. A ház londoni elemzői hiányolják például a záródokumentumból a középtávú elképzeléseket arról, hogy az EU miként kívánja orvosolni az euróövezet intézményi felépítésének szerkezeti problémáit, annak érdekében, hogy "a valutaunió életképes maradjon".

A cég szakértői ez utóbbival összefüggésben közölték: véleményük szerint az euróövezetnek "határozott lépéseket kell tennie" a költségvetési unió megteremtése felé a mostanihoz hasonló válságok elkerülése végett.

A Barclays Capital szerint a költségvetési unió építőkövei közé kell tartoznia az euróövezeti kötvénykibocsátási rendszernek, valamint a tagállami szintű költségvetési infrastruktúrák megerősítését célzó lépéseknek. A cég e lépések közé sorolja a felső kiadási korlátok rendszerének meghonosítását, a több évre szóló költségvetéseket, automatikus költségvetési szankciók bevezetését a feltételeket nem teljesítő tagállamok számára, valamint olyan független költségvetési ellenőrző testületek létrehozását, amelyek minden egyes tagállamban jelen lennének, de tevékenységüket központilag, euróövezeti szinten hangolnák össze.

A Capital Economics szakértőinek pénteki kommentárja szerint az első piaci reakció ugyan kedvező volt, de nem szabad elfelejteni, hogy a korábbi válságenyhítő célú kezdeményezésekre - köztük az első görög pénzügyi mentőcsomagra - is meglehetősen pozitívan reagált a piac, ám ez a hatás azután gyorsan elenyészett.

Kétségtelen, hogy a most összeállított csomag komoly előrelépést jelent több szempontból is. A Capital Economics londoni elemzői szerint a 109 milliárd eurós új finanszírozás azt jelenti, hogy sikerült elhárítani a már rövid távon fenyegető katasztrófa veszélyét, és Görögországnak 2014 végéig nem kell visszatérnie a piacra hosszú távú finanszírozásért. A ház szerint ennél is sokkal jelentősebb, hogy sikerült dűlőre jutni a magánszektorbeli befektetők részvételének mértékéről és mikéntjéről folyó vitában, bár ennek finomabb részletei még hiányoznak.

A Capital Economics elemzői szerint azonban az érintett kötvényállomány nettó jelenértékének 20 százalékosra becsült csökkentése után is még mindig a hazai össztermék (GDP) 130 százalékával lesz egyenlő a görög államadósság-ráta, és ez - a csökkentett kamatok ellenére - továbbra is messze meghaladja a még fenntarthatónak tekintett szintet.

A ház szerint mindemellett korántsem egyértelmű, hogy a csomag megállíthatja-e az adósságválság már megindult járványszerű átterjedését a nagyobb eurógazdaságokra. Az olasz kötvényhozamokban tapasztalható felfelé irányuló nyomás mindenképpen azt az egyre szélesedő piaci felismerést tükrözi, hogy Olaszország problémái "meglehetősen hasonlítanak" Görögországéihoz, különösen ami a fenntarthatatlanul magas olasz adósságrátát illeti.

A Capital Economics londoni elemzői mindent egybevetve annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az euróövezeti döntéshozók a brüsszeli csúcson "valamelyest túlmentek a megkövetelt abszolút minimumon, de nem sokkal". A ház mindezek alapján fenntartja azt a véleményét, hogy "felesnél kisebb" az esélye a jelenlegi összetételű euróövezet fennmaradásának a következő négy évben.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.