4p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Londoni pénzügyi elemzők a görögországi finanszírozási csomag jelentős kibővítéséről döntő brüsszeli válságcsúcsot kommentálva pénteken úgy vélekedtek, hogy az igazi megoldást a hasonló válságok elkerülésére az EU-n belüli teljes körű, szankcionálási lehetőségekkel kiegészített költségvetési unió megteremtése kínálhatja.

Egyes citybeli vélemények szerint változatlanul fennáll a járványveszély, sőt az euróövezet felbomlásának kockázata is. Ugyanakkor hatalmas mértékben csökkent Görögország adósságtörlesztési kockázatbiztosítási tranzakcióinak árazása a pénteki londoni kereskedésben.

A brüsszeli csúcson született egyezségről a Barclays Capital pénzügyi elemzői pénteki értékelésükben megállapították, hogy az "valamelyest kellemes meglepetés" az előzetes várakozásokhoz képest, ám számos hiányossága is van. A ház londoni elemzői hiányolják például a záródokumentumból a középtávú elképzeléseket arról, hogy az EU miként kívánja orvosolni az euróövezet intézményi felépítésének szerkezeti problémáit, annak érdekében, hogy "a valutaunió életképes maradjon".

A cég szakértői ez utóbbival összefüggésben közölték: véleményük szerint az euróövezetnek "határozott lépéseket kell tennie" a költségvetési unió megteremtése felé a mostanihoz hasonló válságok elkerülése végett.

A Barclays Capital szerint a költségvetési unió építőkövei közé kell tartoznia az euróövezeti kötvénykibocsátási rendszernek, valamint a tagállami szintű költségvetési infrastruktúrák megerősítését célzó lépéseknek. A cég e lépések közé sorolja a felső kiadási korlátok rendszerének meghonosítását, a több évre szóló költségvetéseket, automatikus költségvetési szankciók bevezetését a feltételeket nem teljesítő tagállamok számára, valamint olyan független költségvetési ellenőrző testületek létrehozását, amelyek minden egyes tagállamban jelen lennének, de tevékenységüket központilag, euróövezeti szinten hangolnák össze.

A Capital Economics szakértőinek pénteki kommentárja szerint az első piaci reakció ugyan kedvező volt, de nem szabad elfelejteni, hogy a korábbi válságenyhítő célú kezdeményezésekre - köztük az első görög pénzügyi mentőcsomagra - is meglehetősen pozitívan reagált a piac, ám ez a hatás azután gyorsan elenyészett.

Kétségtelen, hogy a most összeállított csomag komoly előrelépést jelent több szempontból is. A Capital Economics londoni elemzői szerint a 109 milliárd eurós új finanszírozás azt jelenti, hogy sikerült elhárítani a már rövid távon fenyegető katasztrófa veszélyét, és Görögországnak 2014 végéig nem kell visszatérnie a piacra hosszú távú finanszírozásért. A ház szerint ennél is sokkal jelentősebb, hogy sikerült dűlőre jutni a magánszektorbeli befektetők részvételének mértékéről és mikéntjéről folyó vitában, bár ennek finomabb részletei még hiányoznak.

A Capital Economics elemzői szerint azonban az érintett kötvényállomány nettó jelenértékének 20 százalékosra becsült csökkentése után is még mindig a hazai össztermék (GDP) 130 százalékával lesz egyenlő a görög államadósság-ráta, és ez - a csökkentett kamatok ellenére - továbbra is messze meghaladja a még fenntarthatónak tekintett szintet.

A ház szerint mindemellett korántsem egyértelmű, hogy a csomag megállíthatja-e az adósságválság már megindult járványszerű átterjedését a nagyobb eurógazdaságokra. Az olasz kötvényhozamokban tapasztalható felfelé irányuló nyomás mindenképpen azt az egyre szélesedő piaci felismerést tükrözi, hogy Olaszország problémái "meglehetősen hasonlítanak" Görögországéihoz, különösen ami a fenntarthatatlanul magas olasz adósságrátát illeti.

A Capital Economics londoni elemzői mindent egybevetve annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az euróövezeti döntéshozók a brüsszeli csúcson "valamelyest túlmentek a megkövetelt abszolút minimumon, de nem sokkal". A ház mindezek alapján fenntartja azt a véleményét, hogy "felesnél kisebb" az esélye a jelenlegi összetételű euróövezet fennmaradásának a következő négy évben.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!