Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az immár hetek óta zajló, és mind nagyobb befektetői aggodalommal figyelt amerikai adósságplafon körüli vita újabb fejezetéhez érkezhet csütörtökön. A republikánusok újabb intézkedési javaslatot visznek a kongresszus elé, de ha ott meg is szavazzák, könnyen lehet, hogy az előző tervhez hasonlóan a szenátusban vérzik majd el az indítvány. Mfor.hu háttér.

Ugyan az elemzők többsége a határidőnek kikiáltott augusztus másodika vészes közeledtével sem hisz abban, hogy az amerikai költségvetés ne tudna eleget tenni kötelezettségeinek, a piac egyre feszültebb izgalommal fogadja az újabb híreket. A republikánusok a kongresszusban ismét szavazásra bocsátanak egy intézkedési csomagot. John Boehner, a republikánus többségű képviselőház elnöke által benyújtásra kerülő indítvány kapcsán – amelyet először saját párttársaival kellene elfogadtatni - ugyanakkor továbbra is nagy kérdés, hogy a szenátusban a demokraták megszavazzák-e. A republikánusok által feltételként szabott költségcsökkentő programot ugyanis néhány nappal korábban már egyszer elutasította a felsőház.

A szerdán közöltek szerint a kongresszus költségvetési hivatala azt jelezte, hogy a tíz év alatt 1200 milliárd dolláros kiadáscsökkentést előirányzó javaslat valójában csak 850 milliárdos megszorítást tartalmaz, miközben az adósságlimitet 900 milliárd dollárral emelnék. A Bloomberg beszámolója szerint Boehner javaslata, illetve Harry Reid demokrata párti szenátusi elnök által jegyzett tervezett között jelentős átfedések találhatók, ami reményre adhat okot. A legnagyobb különbség azonban továbbra is megoldásra vár. Boehner ugyanis kétlépcsős megoldással számol, amelynek értelmében egy átmeneti plafonemeléssel a jövő évig biztosítanák a kormány hitelképességét, amikor egy újabb, jelentősebb alkut kellene kötni az államadósság és a hiány ügyében. A demokrata többségű szenátus és a Fehér Ház ezt elutasítja, mert megítélése szerint az adósságplafont annyival kell megemelni, hogy a kérdésre ne kelljen visszatérni a 2012 novemberi választásokig.


A színfalak mögött azonban a két nagy politikai párt prominensei között több négyszemközti találkozó is zajlik, ami a kommentárok szerint a megoldás felé vezethet. Véleményük szerint az ilyen megbeszéléseken jó esély van, hogy a vitás pontok kapcsán mégis sikerül kompromisszumos javaslattal előállni. A helyzet pikantériája, mint arról az amerikai lapok beszámolnak, hogy a republikánus párton belül is komoly viták vannak. A képviselők egy része ugyanis a tervezet ellen foglal állást. A 433 fős kongresszusban 240 képviselővel rendelkező republikánusoknak állítólag jelenleg azon is keményen kell dolgozniuk, hogy 23 képviselőnél több ne szavazzon az indítvány ellen. A demokrata képviselők közül a hírek szerint ugyanis mindenki ellenezni fogja azt.

Piaci félelmek

Közben rekordot döntött az Egyesült Államok CDS-felára a londoni piacon, miután továbbra sincs egyezség az amerikai államadósság-plafon törvényhozási emeléséről. Az adósságlimit emelésének jövő kedden érvényben kellene lennie ahhoz, hogy az amerikai pénzügyminisztérium ne kényszerüljön az esedékes kifizetések "adagolásának" megkezdésére. Londoni elemzők szerint az amerikai kormány a szuverén adósságszolgálati kötelezettségeknek egy ideig eleget tudna tenni e határidő után is más kiadások visszafogásával, a piac azonban már elkezdte árazni az Egyesült Államok törlesztésképtelenné válását.

Az e kockázatra köthető CDS éves díjszabása a csütörtöki londoni kereskedésben 64 bázispont - tízmillió dollár amerikai államadósság után 64 ezer dollár - felett járt az irányadó ötéves távlatra, hozzávetőleg 15 bázisponttal magasabban az elmúlt hónapokra jellemző amerikai CDS-szintnél. A rövid, egyéves, amerikai szuverén CDS-tranzakciók azonban 90 bázispont körül mozogtak, most első ízben meghaladva a hosszú távú amerikai törlesztéskockázat-biztosítási ügyletek árazását.

Ezzel párhuzamosan az elmúlt napokban a tőzsdéken is folyamatos volt az esés, más kérdés, hogy az irányadó indexek még mindig meglehetősen közel (10 százalékon belül vannak) a 2007-es történelmi, illetve lokális csúcsuktól.

Nyomasztó államadósság

A legutóbbi, tavaly februári emelés óta az adósságplafon 14,294 billió dollár. Ehhez képest az amerikai kormány teljes adóssága - a szövetségi kormányzaton kívüli természetes és jogi személyekkel szemben, illetve a kormány által adminisztrált jogi személyekkel szemben 14,343 billió dollár volt múlt héten pénteken az amerikai pénzügyminisztérium utolsó összesítése szerint. Ez a tavalyi amerikai GDP majdnem 100 százaléka.

A 2008-as megroppanást követően az amerikai kormány - előbb Bushé, utóbb Obamáé - a klasszikus módszer szerint dollárbilliókkal sietett a gazdaság segítségére: adókönnyítéssel és a kormányzati kereslet növelésével, közte infrastrukturális programokkal. Az elmúlt években a válság kapcsán hozott jegybanki és kormányzati lazítások miatt így mind a költségvetési hiány, mind az államadósság alaposan felduzzadt. Eközben ezek a lépések nem feltétlen hozták azokat az eredményeket, amelyet sokan vártak.

Recessziót hoz a költségcsökkentés

Egyes vélemények szerint az adósságplafon körüli huzavona csak színjáték, az igazi probléma az, hogy lehet a gazdaság dinamikáját megőrizve javítani a költségvetés egyenlegét, és csökkenteni az államadósságot. (mfor.hu szerk: a klasszikus közgazdasági rendszerek alapján a válasz sehogy.)

Az ugyanis az elemzők és a két nagy politikai csoport számára is egyértelmű, hogy radikális deficitcsökkentésre sincs lehetőség, mert a válság még tart. Mint arra a szerdán megjelent Bézs Könyv is rámutatott, lassult az amerikai gazdaság élénkülése júniusban, illetve július elején az Egyesült Államok legnagyobb részén - olvasható az amerikai jegybank 12 körzetének szerdán ismertetett közös jelentésében. A gazdaság motorját jelentő belső fogyasztás sem segít, a lakosság jövedelme ugyanis a várakozásoktól elmaradóan növekszik. Tetézi a problémát, hogy a munkaerőpiacon nincs észlelhető javulás, kormányzati adat szerint júniusban igen kevés új munkahely jött létre.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.