2014. január 17. 09:19

A spekulatív sávon belül még mélyebbre minősítette vissza Szerbia államadós-osztályzatát pénteken a Fitch Ratings, elsősorban a közfinanszírozási rendszer állapotának folyamatos romlásával indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő pénteken közölte, hogy a devizában és hazai valutában fennálló hosszú futamidejű szerb államadósság kockázati besorolását az eddigi "BB mínusz"-ról egy fokozattal "B plusz" szintre rontotta, stabil kilátással. A Fitch ugyanilyen mértékben minősítette vissza a kereskedelmi adósokra megállapított besorolási országplafont, a rövid lejáratú devizakötelezettségek "B" osztályzatát ugyanakkor megerősítette. A hosszú futamú szerb adósosztályzat a Fitch pénteki lépése előtt is a befektetési ajánlású kategória alatt volt; a leminősítés utáni új besorolás már öt fokozattal marad el a befektetői "BBB" alapsáv alsó szélétől.

Szerbiát a másik két nagy nemzetközi hitelminősítő is spekulatív - vagyis befektetésre nem ajánlott, magas kockázatú - osztályzati sávban tartja nyilván. A Standard & Poor's szerb osztályzata "BB mínusz"; a Moody's Investors Service egy fokozattal gyengébb, "B1" besorolást tart érvényben Szerbiára. Ez a másik két hitelminősítő módszertanában "B plusz" osztályzatnak felel meg, vagyis a Moody's szerb besorolása azonos a Fitch Ratings által pénteken megállapított új szerb adósosztályzattal.

A Fitch a leminősítéshez fűzött indoklásában az első helyen emelte ki, hogy folytatódik a szerb közfinanszírozási rendszer állapotának romlása. A hitelminősítő várakozása szerint 2014 lesz a negyedik olyan év egymás után, amelyben emelkedik a konszolidált államháztartási hiány. A Fitch Ratings az idei évre a hazai össztermék (GDP) 7,1 százalékának megfelelő deficitet jósol a tavaly mért 6,5 százalék után. A ház megjegyzi, hogy a szerb kormány 2012-ben és 2013-ban is túllépte a hiánycélokat, elsősorban az állami tulajdonú vállalatok átszervezése és az állami bankok tőkepótlása miatt.

A Fitch elemzése szerint a költségvetési elcsúszások és a lanyha gazdasági teljesítmény miatt romlik Szerbia államadósság-dinamikája is. A hitelminősítő előrejelzése szerint a közadósság-ráta 2015-ben a GDP-érték 70 százalékára emelkedik a jelenlegi 63 százalékról.

Ez az adósságráta máris jelentősen meghaladja a "BB/B" besorolási sávokban nyilvántartott szuverén adósok mediánértékét és szűkíti a költségvetés mozgásterét - hangsúlyozták a Fitch Ratings elemzői.

A cég szerint a gazdasági kilátások is viszonylag gyengék. A Fitch várakozása szerint a GDP-növekedési ütem a következő két évben, éves átlagban valamivel 2 százalék alatt lesz. Az export növekedése jelentősen csökkentette a folyómérleg-hiányt, amely azonban továbbra is magas térségbeli összehasonlításban: jelenleg a hazai össztermék 5,2 százalékára becsülhető. Szerbia így változatlanul sebezhető a globális finanszírozási kondíciók feszesebbé válásától, miközben magas a kormányzati szektor fizetőképességét terhelő árfolyamkockázat is, tekintettel arra, hogy a közadósság-állomány mintegy 80 százaléka devizaadósság - áll a Fitch Ratings elemzésében.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.