TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A spekulatív sávon belül még mélyebbre minősítette vissza Szerbia államadós-osztályzatát pénteken a Fitch Ratings, elsősorban a közfinanszírozási rendszer állapotának folyamatos romlásával indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő pénteken közölte, hogy a devizában és hazai valutában fennálló hosszú futamidejű szerb államadósság kockázati besorolását az eddigi "BB mínusz"-ról egy fokozattal "B plusz" szintre rontotta, stabil kilátással. A Fitch ugyanilyen mértékben minősítette vissza a kereskedelmi adósokra megállapított besorolási országplafont, a rövid lejáratú devizakötelezettségek "B" osztályzatát ugyanakkor megerősítette. A hosszú futamú szerb adósosztályzat a Fitch pénteki lépése előtt is a befektetési ajánlású kategória alatt volt; a leminősítés utáni új besorolás már öt fokozattal marad el a befektetői "BBB" alapsáv alsó szélétől.

Szerbiát a másik két nagy nemzetközi hitelminősítő is spekulatív - vagyis befektetésre nem ajánlott, magas kockázatú - osztályzati sávban tartja nyilván. A Standard & Poor's szerb osztályzata "BB mínusz"; a Moody's Investors Service egy fokozattal gyengébb, "B1" besorolást tart érvényben Szerbiára. Ez a másik két hitelminősítő módszertanában "B plusz" osztályzatnak felel meg, vagyis a Moody's szerb besorolása azonos a Fitch Ratings által pénteken megállapított új szerb adósosztályzattal.

A Fitch a leminősítéshez fűzött indoklásában az első helyen emelte ki, hogy folytatódik a szerb közfinanszírozási rendszer állapotának romlása. A hitelminősítő várakozása szerint 2014 lesz a negyedik olyan év egymás után, amelyben emelkedik a konszolidált államháztartási hiány. A Fitch Ratings az idei évre a hazai össztermék (GDP) 7,1 százalékának megfelelő deficitet jósol a tavaly mért 6,5 százalék után. A ház megjegyzi, hogy a szerb kormány 2012-ben és 2013-ban is túllépte a hiánycélokat, elsősorban az állami tulajdonú vállalatok átszervezése és az állami bankok tőkepótlása miatt.

A Fitch elemzése szerint a költségvetési elcsúszások és a lanyha gazdasági teljesítmény miatt romlik Szerbia államadósság-dinamikája is. A hitelminősítő előrejelzése szerint a közadósság-ráta 2015-ben a GDP-érték 70 százalékára emelkedik a jelenlegi 63 százalékról.

Ez az adósságráta máris jelentősen meghaladja a "BB/B" besorolási sávokban nyilvántartott szuverén adósok mediánértékét és szűkíti a költségvetés mozgásterét - hangsúlyozták a Fitch Ratings elemzői.

A cég szerint a gazdasági kilátások is viszonylag gyengék. A Fitch várakozása szerint a GDP-növekedési ütem a következő két évben, éves átlagban valamivel 2 százalék alatt lesz. Az export növekedése jelentősen csökkentette a folyómérleg-hiányt, amely azonban továbbra is magas térségbeli összehasonlításban: jelenleg a hazai össztermék 5,2 százalékára becsülhető. Szerbia így változatlanul sebezhető a globális finanszírozási kondíciók feszesebbé válásától, miközben magas a kormányzati szektor fizetőképességét terhelő árfolyamkockázat is, tekintettel arra, hogy a közadósság-állomány mintegy 80 százaléka devizaadósság - áll a Fitch Ratings elemzésében.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.