4p

A jelenlegi piaci környezetben nem vehető biztosra, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU engedékeny lesz a magyar államháztartási deficitcél esetleges emelési szándéka láttán - áll vezető londoni befektetési házak friss térségi elemzéseiben, amelyek szerint nem várható Simor András jegybankelnök távozása sem.

A BNP Paribas bankcsoport londoni befektetési részlegének hétvégi európai felzárkózó piaci helyzetértékelése szerint elképzelhető "valamelyes költségvetési elcsúszás eltűrése", akkor, ha az új kormány elkötelezi magát komoly szerkezeti reformok mellett. A valutaalap már más országok esetében is elismerte, hogy a számukra megállapított hiánycélok túl feszesek, és egyértelmű, hogy az IMF-fel megállapodásban kialakított deficitcélok "nincsenek kőbe vésve". A szervezet "rugalmas hozzáállása" Magyarország számára is lehetővé tette a tavalyi hiánycél emelését - emlékeztet az elemzés.

A ház szerint az azonban "további elnéző magatartás" az IMF részéről már valószínűtlen, és a BNP Paribas londoni elemzői kétlik, hogy az IMF belemenne újabb, jelentős magyar hiánycél-emelésbe, ha annak oka adócsökkentés lenne további költségvetési konszolidációs intézkedések nélkül. A cég szerint a jelenlegi piaci stresszhelyzet még erősítheti is az IMF pozícióját a megállapodás újratárgyalása során. Így elképzelhető, hogy a jelenlegi, 280 forint feletti euróárfolyammal jellemzett környezetben a Fidesz nem tud annyit elérni, amennyit szeretne, különösen akkor, ha a magyar kormánykötvény-piacon is eladási nyomás alakul ki, rontva a refinanszírozási feltételeket - áll a BNP Paribas által befektetőknek kiadott hétvégi londoni helyzetértékelésben.

A ház citybeli szakértői szerint mindezek alapján elsődleges jelentőségű, hogy milyenek lesznek a piaci viszonyok a valutaalappal folytatandó tárgyalások idején. Az új kormány "kényes helyzetben" lesz, mivel meg kell majd találnia az egyensúlyt a gazdaság erőteljesebb növekedési pályára állításról szóló választási ígéret teljesítése és az IMF/EU-kölcsönfeltételek betartásának szükségessége között - áll a BNP Paribas londoni elemzésében.

A várható IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban a JP Morgan bankcsoport londoni elemzői hétvégi felzárkózó piaci elemzésükben azt írták: valószínű a jelenlegi program "legalább egy évi" meghosszabbítása, ám a fő kérdés az, hogy a Fidesz-kormány milyen mértékben kívánja újratárgyalni a program feltételrendszerét. A JP Morgan londoni elemzői kiemelik: a Fidesz annak ellenére is a jelenlegi - a hazai össztermék (GDP) 3,8 százalékában megállapított - államháztartási hiánycél túllépésére tesz utalásokat, hogy a költségvetési teljesítmény az év eddigi szakaszában jobb a tervezettnél.

A londoni bankcsoport elemzői azt valószínűsítik, hogy a valutaalap hajlandó lesz elfogadni egy 5 százalék körüli deficitcélt, ha a kormány cserébe szerkezeti reformok mellett kötelezi el magát. A JP Morgan citybeli szakértői szerint inkább az EU illetékesei részéről várható kisebb készség a magyar költségvetési politika lazításának engedélyezésére. Mindazonáltal ha sikerül egyezségre jutni a program meghosszabbításáról, az erősítheti az új kormány gazdaságpolitikájának hitelességét - vélekednek a JP Morgan londoni befektetési részlegének elemzői.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke körül kialakult helyzetről a BNP Paribas londoni szakértői azt írták: lehetséges, hogy a Fidesz folytatja a nyomásgyakorlást Simor Andrásra, de "jelenleg csekély" a valószínűsége a bankelnök távozásának. Ám már a kormány és az MNB közötti "bármilyen lappangó feszültség" is súlyos következményekkel járhat a forintpiacon, és "aggodalmat kelthet" az EU és az IMF köreiben, különösen akkor, ha e feszültség hatással lesz a monetáris tanács tevékenységének hatékonyságára - áll az elemzésben.   

Más nagy londoni házak is foglalkoztak már elemzéseikben az MNB-elnök pozíciója körüli vita esetleges hatásaival. A Barclays Capital, a londoni City egyik vezető befektetési bankcsoportja nemrégiben kiadott kommentárjában azt írta: tekintettel arra a bizalomra, amelyet a piac a jelek szerint a mostani MNB-vezetés iránt mutat, bármilyen "kierőszakolt változtatás" piaci kilengéseket okozhat, és ennek következményei között lehet akár a jegybanki kamatcsökkentési folyamat leállása is.

Az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatelemző és tanácsadó csoport minapi értékelése szerint Simor András jogi státusa meglehetősen szilárd, és a jegybank vezetőjét nem lehet eltávolítani az EU és az euróövezeti központi bank (EKB) előírásainak megsértése nélkül.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!