TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A New York-i tőzsdefelügyelet az utóbbi 16 évben legalább nyolc alkalommal ellenőrizte a szélhámos Bernard Madoff üzletember vállalkozását, de egyszer sem tudta leleplezni a csalást - ez szerepel abban a jelentésben, amelyet hétfőn tártak az amerikai kongresszus elé, és amelyből a The Wall Street Journal ismertetett részleteket.

Madoff saját bevallása szerint 50 milliárd dollár kárt okozó, piramisjátékszerű csalást folytatott éveken keresztül. Mint kiderült, az úgynevezett Ponzi-módszert alkalmazva fantom bevételeket produkált látszólagos tőzsdei ügyletekből, miközben a befektetők magas hozamát az új áldozatok pénzéből fizette ki.

A tőzsdefelügyelet (SEC) több alkalommal is megalapozott gyanúval vizsgálódott Madoff tevékenysége körül; az ellenőrök egy meg nem nevezett New York-i fedezeti alaptól például több e-mail üzenetet is kaptak arról, hogy Madoff "nagyon szokatlan" üzletpolitikát folytat.

A SEC állítólag kétszer is meghallgatta az utóbbi években a szinte kikezdhetetlen tekintélyű üzletembert, de az ellenőrök nem jutottak közelebb a csalás felderítéséhez. A legújabb feltételezések szerint Madoff az 1970-es években kezdte a Ponzi-trükk alkalmazását.

Az amerikai törvényhozásban arról tartanak meghallgatást, hogy miképpen tudta a jelenleg házi őrizetben levő Madoff ilyen hosszú időn keresztül leplezni csalását.

A vizsgálat a tőzsdefelügyelet működésének hatékonyságára irányul. A vizsgálat kimenetele közvetlenül érinti Mary Schapirót is, akit Barack Obama megválasztott elnök a SEC következő elnökének szándékozik jelölni, Schapiro ugyanis többször is részt vett Madoff cégének ellenőrzésében.

A SEC 1992-ben például eljárást indított két floridai könyvelő ellen, akik 13,5 százalékos, illetve 20 százalékos hozamú, be nem jegyzett kötvényekkel kereskedtek. Kiderült, hogy a pénzeket - 440 millió dollárról volt szó - Madoff kezelte. Az üzletember azonban kimászott a slamasztikából, azt mondta, nem tudta, hogy illegális eredetű pénzek kerültek hozzá. A SEC azzal zárta le az ügyet, hogy nem történt visszaélés, de már akkor kiderült, hogy Madoff mások pénzét kezeli.

Madoff cége ellen 1999-ben és 2000-ben is vizsgálat folyt, akkor az volt a kifogás, hogy a kereskedés szabályait megsértve tette közzé megbízásait. Madoff módosított üzletpolitikáján.

Ennek ellenére némelyekben kételyek maradtak Madoff üzleti tevékenységének tisztaságával, a gyanúsan magas hozamokkal kapcsolatban. Egy rivális cég szakértője már 2005-ben 21 oldalas jelentést írt a SEC-nek arról, hogy Madoff cége "a világ legnagyobb Ponzi-csalását" hajtja végre. A tőzsdefelügyelet az ismételt ellenőrzések ellenére nem talált bizonyítékot a csalásra.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.