2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A csalódást okozó első negyedéves növekedési adat után a második negyedév sokkal szebb számokat hozott.

A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint a magyar gazdaság a második negyedévben a szezonális és naptárhatással kiigazított adat szerint 1,7 százalékkal bővül az első negyedéves 0,7 százalék után. Vagyis a csalódást keltő teljesítményt javulás követte április és június között.

Noha részletes adatokat még nem ismerünk, azok majd nagyjából egy hónap múlva válnak ismertté, a KSH közleménye szerint a növekedéshez a piaci szolgáltatások mellett az ipar és a mezőgazdaság is hozzájárult, az építőipar azonban továbbra is gátja volt a jobb teljesítménynek. Utóbbira a havi statisztikák alapján számíthattunk is. 

Az első negyedévhez képest a bővülés mértéke 1,1 százalékos volt a korábbi 0,7 százalékos zsugorodást követően, ugyanakkor a mostani adat kisebb rekordot is jelent, hiszen három hónap alatt legutóbb ennél nagyobb mértékben 2015 első negyedévében tudott növekedni a magyar gazdaság, 1,4 százalékkal. 

Noha a friss statisztika szerint a gazdaság lejtmenete irányt változtatott, azonban a teljes első félév teljesítménye 1,2 százalékos növekedésről árulkodik, ami 2013 első féléve óta a leggyengébbnek számít. Így jelenleg még meglehetősen távol állunk a kormányzat hivatalos 2,5 százalékos éves átlagos növekedésként prognosztizált 2,5 százaléktól. Igaz, a Magyar Nemzeti Bank korábbi várakozásai szerint a második félév 4 százaléknál is nagyobb bővülést is hozhat, ami sokat lendíthet az éves prognózisok teljesülését illetően. 

Mindenesetre a friss adat örömteli, hiszen arra utal, hogy magára talált a magyar gazdaság, azonban, hogy ezzel mire is megyünk uniós viszonylatban, az 11 órakor fog kiderülni az Eurostat statisztikájából. 

A forint is megörült az adatnak

A forint az euróval szemben kisebb erősödést mutatott a második negyedéves GDP-adat közlését követően. A 9 óra előtti minimális gyengülés után 310,2 forint volt az árfolyam, ami 309,96-ig csökkent percekkel később. 

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!