TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az mfor.hu új sorozatot indít, amelynek keretében heti rendszerességgel neves gazdasági és piackutató intézetek szakértői elemeznek aktuális gazdasági jelenségeket és eseményeket. Elsőként az Ecostat elemzője a banki betét és a hitelkamatok alakulását helyezi reflektorfénybe.

Az elmúlt egy évben a forint/euró árfolyam viszonylagos stabilitása, valamint az infláció csökkenése mellett lehetőség nyílt az irányadó kamat mérséklésére. Az alapkamat 2005-ben 9,5 százalékról szeptember végére 6 százalékra süllyedt. A monetáris lazításra a kereskedelmi bankok betéti kamatai ugyanakkor sokkal érzékenyebben reagáltak, mint a hitelkamatok. A banki megtakarításokon elérhető hozam nagyobb mértékben csökkent, mint a felvett kölcsönök után fizetett kamat.

[ajanlo=1178][igazitas=right/]A kamatkülönbséget, vagy a banki kamatbevételek alakulását persze több tényező is befolyásolja (gazdasági növekedés üteme, irányadó kamat, hitelek szerkezete, infláció stb.). Egyrészt Magyarországon rendkívül alacsony a lakosság kamatérzékenysége. A háztartások eladósodása nem függ a kamatszinttől, a vásárlási "kényszert" ugyanakkor egyre kevésbé lehet az "elhalasztott fogyasztás ledolgozása" hipotézissel magyarázni. Részben ezzel függ össze, hogy a verseny alig érezhető növekedése nem csökkentette a kamatmarzsot. Bár az európai uniós csatlakozás után többen is éleződő versenyre számítottak, a várakozások nem igazolódtak.

Csökkent a kamatvágás esélye

Végül, talán a legfontosabb kérdés a kockázatok alakulása. Minél kockázatosabb egy befektetés, az elvárt hozam is annál magasabb. Ez a bank szempontjából is igaz. Két kockázatot érdemes figyelembe venni. A lakosság - a hitelintézetek nézőpontjából - több okból is "rizikósabb befektetés", mint a vállalatok. Ez abban is tükröződik, hogy a vállalati betét és hitelkamatok közti különbség kisebb, és az elmúlt negyedévekben a rossz minősítésű lakossági hitelek aránya is emelkedett.

A másik kockázat a gazdasági környezetben, főként a jegybank által megállapított irányadó kamatokra vonatkozó várakozásokban rejlik. Ha a pénzügyi egyensúlytól függő kamatpálya nehezebben prognosztizálható, a bankok kockázata is emelkedik. Az utóbbi hetek eseményei után a korábban stabilan csökkenő kamattrend megkérdőjeleződött. A módosított államháztartási hiánycélok és az euró-bevezetés dátuma körüli növekvő bizonytalansággal csökkent a további kamatvágás esélye. A növekvő bizonytalanság egyben azt is jelenti, hogy a kamatkülönbségben sem számíthatunk mérséklődésre.

Ecostat/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.