2016. december 20. 11:13

A legfrissebb adatok szerint meglehetősen szokatlan folyamat zajlott októberben. Az elmúlt pár évben nem tapasztalt mértékben zsugorodott a közszféra létszáma, a közmunkások nélkül.

A Központi Statisztikai Hivatal kedd reggeli közlése szerint a közfoglalkoztatottak nélkül 687,6 ezer alkalmazott dolgozott a közszférában, ami 2700 fővel kevesebb a szeptemberinél és 11 ezerrel marad el az egy évvel korábbi létszámtól. Az egyedüli furcsaság, hogy az év ezen szakaszában nem jellemző a létszám ilyen mértékű apadása, sőt sokkal inkább csak stagnálásra volt példa a legutóbbi néhány évben.

A létszám csökkenése azonban nem csak és kizárólag elbocsátásokat jelenthet, hiszen ha egy nyugdíjba vonult dolgozó helyére nem vesznek fel új munkaerőt, az is a dolgozói szám apadásának irányába hat.

A közszférában dolgozók mellett a közmunkások is kevesebben voltak, 203 ezren, ami szeptemberhez képes 1600-zal, előző évhez viszonyítva pedig 6800-zal jelent kevesebb embert.

A dolgozói szám csökkenése azonban nemcsak a közszférát jellemezte, több mint 4000-rel kevesebb dolgozó volt a versenyszférában is, 1,992 millió. Igaz, éves bázison jelentős, 57 ezres a bővülés mértéke.

Így összességében a legalább öt főt foglalkoztató cégeknél 2,98 millióan álltak alkalmazásban, ami 9000 fővel kevesebb a szeptemberinél, viszont 53 ezerrel több az előző évinél. A létszám ilyen mértékű októberi csökkenése szokatlan jelenség, a 2014-es 25 ezer fős apadást leszámítva közel fele ekkroa mértékű létszámcsökkenések szoktak mutatkozni szeptemberről októberre. A háttérben állhat az is, hogy idén a megszokottnál nagyobb számban alkalmaztak átmeneti munkaerőt a mezőgazdságban és építőiparban.

A bérek csak kicsit fékeztek

Októberben folytatódott a bérnövekedés.

  • Országos átlagban 174 393 forint volt az átlagos nettó bér, ami 7 százalékkal több az előző évinél,
  • a versenyszférában 6,8 százalékkal 180 776-ra nőttek a bérek,
  • a közszférában pedig 7 százalékkal 163 194-re.

Noha minden esetben közel éves mélypontokról beszélhetünk, az októberi 1 százalékra ugró fogyasztói árindex mellett még így reálszintű növekedések voltak.

  • Országos átlagban 5,9,
  • a versenyszférában 5,7,
  • a közszférában pedig 5,9 százalékkal értek többet a hazavitt fizetések.

mfor.hu