<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Szeptemberben ismét nagyobb mértékben apadt a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi tartaléka, mely így már 2 éves mélypontra csökkent.

A Magyar Nemzeti Bank előzetes adatai szerint szeptember végén a tartalék 32,127 milliárd eurót tett ki, ami előző hónaphoz viszonyítva 1,4 milliárdos csökkenés eredménye. Hasonló mértékű apadásra legutóbb júniusban volt példa, ami döntő részben a devizahitelek forintosításához kapcsolódó swap ügyletek lejárata magyarázott, kisebb részben pedig az, hogy az MFB a Budapest Bank megvásárlásához az MNB-től vett devizát. Harmadrészt szerepet játszott akkor a csökkenésben az adósságkezeléshez kapcsolódó műveletek is.

A mostani csökkenésben pedig véleményünk szerint leginkább három tényező játszhatott szerepet:

  • egyrészt a forintosításhoz bankoknak adott deviza miatt folyamatos lehet a jövőben a tartalékok apadása,
  • másrészt pedig az uniós pénzek beérkezéséig a projektek előfinanszírozása is a jegybanki tartalékot csökkenti,
  • harmadrészt pedig ha a jegybank ismét vásárolt devizában kibocsátott magyar államkötvényt a másodpiacon, a tartalékokra ez a művelet is csökkentő hatással bír. 

Utóbbi tétel azonban a következő hónapban már kisebb mértékben hathat a tartalékokra, hiszen ahogy azt a Nemzetgazdasági Minisztérium is közölte, a következő hónapban már várható az uniós pénzek érkezése.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.