3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló MNB rendelet hatálybalépését megelőzően a 361/2009-es kormányrendelet vonatkozó részei hatályukat vesztik - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI érdeklődésére.

A kormányrendelet ezen részeinek hatályon kívül helyezése kapcsán a jegybank már egyeztetett a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM), így az MNB rendelet hatályba lépésekor a jogszabályi konzisztencia már biztosítva lesz.

Az MNB közölte: a devizahitelek nyújtására vonatkozó, jelenleg kormányrendeletben szabályozott előírások az új MNB rendelet hatálybalépésével megváltoznak. Kiemelte ugyanakkor, hogy az új rendelkezések - a korábbi szabályozáshoz hasonlóan - gyakorlatilag szinte teljesen ellehetetlenítik a devizahitelek újbóli elterjedését.

Egyrészt a forinthiteleknél sokkal szigorúbb JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) és HFM (hitelfedezeti mutató) előírások lesznek a devizahitelekre, másrészt a jövedelmek esetében csak a legális, adózott jövedelmeket lehet figyelembe venni a JTM korlát számításakor. Végül a JTM korlátok esetében minden fennálló törlesztési terhet figyelembe kell venni, így egy bármilyen egyéb hitellel már rendelkező ügyfél esetében a devizahitelekre vonatkozó szigorúbb JTM korlátok még inkább effektívvé válnak.

A devizahitelek újbóli elterjedését az új szabályozásban lefektetett erős adósságfékek mellett az is valószínűtlenné teszi, hogy az elmúlt időszakban - a jegybank monetáris tanácsának következetes kamatcsökkentési döntéseinek köszönhetően - a devizahitelezés elterjedését korábban leginkább ösztönző forint-deviza kamatkülönbözet gyakorlatilag megszűnt - hangsúlyozta a jegybank.

A jelenlegi szabályozás szerint csak az vehet fel euró alapú jelzáloghitelt, akinek devizában van jövedelme és a jövedelem mértéke eléri a minimálbér 15-szörösét. Magánszemélyek devizaalapú hitelei mögé pedig 2010 augusztusa óta nem lehet jelzálogjogot bejegyezni a tulajdonukban álló ingatlanra.

Az MNB szerdai bejelentése szerint a túlzott lakossági eladósodás és a devizahitelezés újbóli felfutásának megakadályozása érdekében a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) és a hitelfedezeti mutató (HFM) alkalmazásával adósságfék-szabályozást vezet be január elsején.

A JTM az ügyfelek rendszeres, legális jövedelmének meghatározott arányában korlátozza az új hitel felvételekor maximálisan vállalható törlesztési terheket, és ezáltal mérsékli az ügyfelek eladósodását. A HFM a fedezett hiteleknél - ilyenek például a jelzáloghitelek - a fedezetek (lakásérték) arányában korlátozza a felvehető hitelek nagyságát.

A 2015. január 1. után felvett új forinthitelek esetében a JTM nem haladhatja meg az 50 százalékot, a magas jövedelmű ügyfelek esetében (400 ezer forint nettó jövedelem, vagy afelett) pedig a 60 százalékot. Az euróban és egyéb devizában felvett új hitelekre vonatkozóan a JTM korlát 25 és 10 százalék, illetve a magas jövedelmű ügyfelek esetében 30 és 15 százalék.

A hitelfedezeti arány a jelzáloghiteleknél forintban 80, euróban 50, egyéb devizában 35 százalék, a gépjárműhiteleknél ugyanez rendre 75, 45, illetve 30 százalék. A pénzügyi lízingre 5 százalékponttal magasabb hitelfedezeti korlátokat lehet alkalmazni.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!