2017. január 12. 11:07

Befejeződik az letelepedési kötvény értékesítése, a negyedév végéig lehet kérelmeket benyújtani, közölte az ÁKK.

Az elmúlt évben kialakult kedvező finanszírozási helyzetre való tekintettel az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) lezárja a Letelepedési Magyar Államkötvények (LMÁK) értékesítését. A kötvények vásárlására a 2017. március 31-ig benyújtott kérelmek esetében lesz lehetőség.

A kötvényprogram 2013. júniusi indulásakor az ÁKK szerint olcsó és biztonságos finanszírozást jelentett az ország számára. A több mint egymilliárd euró összegű értékesítés és a konstrukció árazásából adódóan elért másfélmilliárd forint kamatmegtakarítás hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország államadósságának megítélése és a finanszírozás biztonsága javuljon.

Ilyen lesz az új 2000 forintos bankjegy

Az elmúlt években folyamatosan csökkent az államadósság-ráta és a devizaadósság aránya. A tavalyi évben az állampapírok mindhárom nemzetközi hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategóriába kerültek és az állampapírok kamata történelmi mélypontra süllyedt. Mindezek alapján a korábban fontos szerepet játszott LMÁK értékesítésére a jövőben nincs szükség, a finanszírozási tervben szereplő deviza forrásbevonás a piaci kibocsátásokkal és a hazai lakossági P€MÁK kötvénnyel biztosítható, közölte az ÁKK.

A letelepedési kötvény persze a valóságban messze nem volt olyan szép történet, mint amilyen képet az ÁKK festett a konstrukcióról. A kezdetben a finanszírozást segítő eszköz elég gyorsan sokmilliárdos üzletté nőtte ki magát, ám ennek elsőszámú haszonélvezői a közvetítők voltak. Róluk viszont többnyire csak találgatások folytak, mivel a vállalkozások túlnyomó többsége offshore hátterű. Ugyanakkor a magyar sajtóban egymás érték azok a cikkek, amelyek valamely kormánytag, vagy nemhivatalos kormányzati tanácsadó és az értékesítési lehetőséget kapó vállalkozások közötti kapcsolatokat taglalták.

Az is problémát jelentett a letelepedési kötvények kapcsán, hogy a kedvező nemzetközi befektetői környezetben a kamatok csökkenésével az állam számára üzletileg is sikertelen lett a dolog. A közvetítőknek fizetett jutalék miatt az állam számára olyan, mintha a letelepedési kötvény egy 2,5 százalékos hozamot fizetető kötvény lenne. Eközben a piacról már 2015-től jóval kedvezőbb hozamok mellett lehetett lehet az adósságot finanszírozni.

Az már csak hab volt a tortán, hogy állítólag olyanok is vásároltak letelepedési kötvényt, és kaptak ezáltal magyar papírokat, akiket különböző bűncselekmények miatt kerestek.

Külön csavar volt a letelepedési kötvények történetében, hogy a tavaly októberben tartott migrációval kapcsolatos sikertelen népszavazás után kezdeményezett Fideszes alkotmánymódosítás megszavazását a Jobbik a kötvény megszüntetéséhez kötötte. Mint ismert akkor erre a miniszterelnök nem volt hajlandó, illetve nem akarta a két dolgot összekapcsolni, így elbukott az alkotmánymódosítás.

mfor.hu