2p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Javult az egyesült arab emírségekbeli Dubaj képessége arra, hogy finanszírozza adósságát, de pénzügyi helyzete továbbra is sebezhető lenne egy nagyobb külső sokk esetén - állapította meg vasárnap a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

A nemzetközi intézmény munkatársai szokásos éves konzultáción jártak az Egyesült Arab Emírségekben. Mint megállapították, a gyorsabb gazdasági növekedés és a "konzervatívabb költés" miatt javultak az adósságfinanszírozás feltételei.

Dubaj adóssága a hazai össztermék (GDP) 60 százaléka volt tavaly. Az IMF alapeseti forgatókönyve szerint 2019-re 42 százalék alá csökken. Az adósság 2009-ben tetőzött a GDP 66 százalékán, miután egy ingatlanpiaci összeomlás miatt Dubaj a csőd szélére került.

A dubaji gazdaság a következő hat évben évente átlagosan 5,6 százalékkal fog nőni az IMF számításai szerint. A növekedés egyik motorját azok az óriási építkezések jelentik, amelyekkel a városállam a 2020-as világkiállítás megrendezésére készül.

A dubaji költségvetés idén várhatóan többlettel zárja az évet, 2006 óta először. A szufficit a GDP 0,5 százaléka lehet.

Dubaj 2009-ben sokkolta a piacokat azzal a bejelentéssel, hogy adósságátütemezést kér legnagyobb állami vállalatának, a holdingként működő Dubai Worldnek. A városállamot 20 milliárd dolláros rendkívüli hitel segítette ki a bajból.

Dubaj az Egyesült Arab Emírségek többi sejkségéhez képest kevésbé gazdag kőolajban, ezért az idegenforgalomra és hitelből fedezett, óriási értékű luxusingatlan-beruházásokra alapozta gazdaságának fejlesztését. A pénzügyi válság miatt azonban a luxusingatlan-szektor forgalma elapadt, az építkezések leálltak, és gyakorlatilag egyik napról a másikra bevételek nélkül maradtak a fejlesztők, köztük a Dubai World.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!