<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Javult az egyesült arab emírségekbeli Dubaj képessége arra, hogy finanszírozza adósságát, de pénzügyi helyzete továbbra is sebezhető lenne egy nagyobb külső sokk esetén - állapította meg vasárnap a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

A nemzetközi intézmény munkatársai szokásos éves konzultáción jártak az Egyesült Arab Emírségekben. Mint megállapították, a gyorsabb gazdasági növekedés és a "konzervatívabb költés" miatt javultak az adósságfinanszírozás feltételei.

Dubaj adóssága a hazai össztermék (GDP) 60 százaléka volt tavaly. Az IMF alapeseti forgatókönyve szerint 2019-re 42 százalék alá csökken. Az adósság 2009-ben tetőzött a GDP 66 százalékán, miután egy ingatlanpiaci összeomlás miatt Dubaj a csőd szélére került.

A dubaji gazdaság a következő hat évben évente átlagosan 5,6 százalékkal fog nőni az IMF számításai szerint. A növekedés egyik motorját azok az óriási építkezések jelentik, amelyekkel a városállam a 2020-as világkiállítás megrendezésére készül.

A dubaji költségvetés idén várhatóan többlettel zárja az évet, 2006 óta először. A szufficit a GDP 0,5 százaléka lehet.

Dubaj 2009-ben sokkolta a piacokat azzal a bejelentéssel, hogy adósságátütemezést kér legnagyobb állami vállalatának, a holdingként működő Dubai Worldnek. A városállamot 20 milliárd dolláros rendkívüli hitel segítette ki a bajból.

Dubaj az Egyesült Arab Emírségek többi sejkségéhez képest kevésbé gazdag kőolajban, ezért az idegenforgalomra és hitelből fedezett, óriási értékű luxusingatlan-beruházásokra alapozta gazdaságának fejlesztését. A pénzügyi válság miatt azonban a luxusingatlan-szektor forgalma elapadt, az építkezések leálltak, és gyakorlatilag egyik napról a másikra bevételek nélkül maradtak a fejlesztők, köztük a Dubai World.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.