4p

Adó- és járulékcsökkentésről beszélt Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter egy keddi sajtótájékoztatón, miután a munkaadói szervezetek vezetőivel egyeztetett a gazdasági növekedés felgyorsításához szükséges intézkedésekről. Mfor.hu beszámoló.

Több munkavállalót szeretne Bajnai

A közteherviselés, az adó- és járulékrendszer radikális átalakítását sürgette Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, illetve a munkaadói szervezetek vezetői egy keddi sajtótájékoztatón, miután a gazdaságfejlesztési programról egyeztettek.

Hangsúlyozták: a foglalkoztatottak és a munkaadók terheit egyaránt enyhíteni kell. Ugyanakkor szükséges az előbbiek számának növelése is, hiszen ma a felnőtt lakosság alig több mint fele dolgozik.

A felek abban is egyetértettek, hogy szükség van a vállalkozásokat fojtogató bürokrácia csökkentésére is, hiszen ezzel jelentős összegeket lehetne megtakarítani. A miniszter hozzátette: a gazdaságfejlesztési program szerint megvizsgálnák, hogy milyen eszközökkel tudják előmozdítani a gazdasági fejlődést 2009-től, és ha szükséges, módosítják a pénzügyi kereteket is a vállalkozások fejlesztése érdekében.

A mélypont után csak fellendülés jöhet

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke közölte: évek óta nem volt olyan közel az álláspontjuk a kormánnyal arról, mint most, hogyan is áll a gazdaság. Mint mondta: Magyarország gazdasági fejlődése az első negyedévben elérte a mélypontját, ahonnan már csak felfele vezethet az út. Azonban nem mindegy, hogy milyen lesz ennek a növekedésnek a dinamikája, a cél, hogy elérjék a 4-5 százalékos növekedést.

Ahhoz, hogy a változtatás a makrogazdasági folyamatokra is hatással legyen, jelentős, 1400 milliárd forintos nagyságrendben kell hozzányúlni a rendszerhez, ami körülbelül a GDP 4 százalékát jelenti – hangsúlyozta. Szó esett arról is, hogy a kisvállalkozások részére egy beruházási hitel létrehozása szükséges.

Nem engednék el a rászorulók kezét

A munkaadók szerint a jövedékből élők számának a csökkentése és a munkából élők arányának növelése úgy lehetséges, ha megfelelő képzési programhoz juttatják őket, és létrehozott munkahelyeket biztosítanak nekik. Természetesen azoknak, akik nem önmaguk hibájából szorultak ki a munkaerőpiacról, továbbra sem szabad elengedni a kezét. Ugyanakkor azok, akik tudnak dolgozni, csak nem akarnak, szigorúbb feltételekkel kevesebb segélyt kell biztosítani.

Úgy vélték: ahhoz, hogy a munka becsületét helyre tudják állítani, változtatni kell a különböző, munkát érintő törvényeken is, mint a munkaügyi, munkavédelmi, foglalkoztatási törvény, és nem utolsó sorban a Munka Törvénykönyve. Hogy ezt megfelelően hajtsák végre, elengedhetetlenek a komoly szakmai viták – tették hozzá.

Nem lesz minimálbér?

Felmerült a minimális bér kérdése is, illetve hogy szükség van-e egyáltalán az intézmény fenntartására. Mint jelezték, jól körül kell járni, vajon jó-e, hogy nem különböztetik meg a munkapiaci elemet a segélytől azzal, hogy nem kell személyi jövedelemadót fizetni utána.

A munkaadók úgy vélték, nem elég az élő munkát terhelő járulékok középtávú, fokozatos mérséklése. Szerintük olyan nagy mértékű ma Magyarországon ezeknek a költsége, hogy szükség van egy egyszeri, nagyobb arányú csökkentésre is.

A munkaadók szerint vannak források

Azon újságírói kérdésre, hogy honnan kívánják előteremteni a pénzt a változtatásokhoz, a munkaadók elmondták: több forrás is rendelkezésre áll, például uniós összegek, de a bevételek és a kiadások átcsoportosításából, illetve a feketegazdaság kifehérítéséből is jelentős forrásokhoz lehet jutni.

Bajnai Gordon elmondta: az első félév folyamatainak ismeretében, júliusban lehet majd konkrét számokról beszélni, ugyanakkor az egyensúly megtartását továbbra is szem előtt kell tartani.

Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnöke a találkozóról távozva, újságírók előtt közölte: a gazdasági növekedés helyreállítására vonatkozó elképzeléseket jónak tartja, de nem biztos benne, hogy a kormányzó párt ortodox szárnya is támogatni fogja ezeket.

Kovács Zita

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!