<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meglepetésként érte a bankokat a banki különadó mértékének és alapjának megváltoztatása, amit kedden fogadott el a parlament. Nagyon károsnak tartják, ahogy a banki különadó időtartamának meghosszabbítását is - nyilatkozta az MTI-nek a Magyar Bankszövetség elnöke.

Erdei Tamás elmondta: a keddi módosítás nagy meglepetés volt számukra, ugyanis nem volt szakmai egyeztetés a bankszövetség és a kormány között. Úgy vélekedett, hogy technikai változtatások mögé bújtatva a különadó mértékének növelésére került sor.

A jelenlegi szabályozás szerint a bankoknak 50 milliárd forintos adóalapig 0,15, az e feletti után pedig 0,5 százalékos adót kell fizetniük. A mostani módosítás a felső kulcsot 0,53 százalékra emelte. A hitelintézetek adóalapjaként meghatározott mérlegfőösszeg számításánál a csökkentő tételek között nevesített ügyletek az Európai Uniós relációkra is kiterjednek, vagyis az a bank, amelyiknek van az EU-ban leánybankja, az anyabank és az uniós leány közötti tranzakciókkal csökkentheti a bankadó alapját.

Erdei Tamás szerint teljességgel érthetetlen, hogy miért kellett a bankadó mértékét emelni. Az adókulcs emelésének hatása az előzetes számítások szerint bruttó 8 milliárd forint. Az adóalap változása nem mindenkit érint egyformán. A külföldi érdekeltségek súlya a bankszövetség elnöke szerint nem olyan jelentős, hogy emiatt érdemes volt az adóalapot módosítani.

A 2011-es költségvetési törvényjavaslathoz mellékelt, 2014-ig terjedő gazdaság- és költségvetés-politikai kitekintés szerint a pénzintézetek különadójából az idei 182 milliárd forint, és a 2011-es bevételi előirányzatban szereplő 187 milliárd forint után a következő három évben még 93,5 milliárd forint bevételt tervez a kormány.

A bankszövetség elnöke hangsúlyozta: ha a bankadó tartósan fennmarad, csökkenti a bankok aktivitását, ami fékezheti a gazdasági fellendülést. Hosszabb távú fenntartása a költségvetés bevételeit is csökkenteni fogja, és a bevétel nem lesz arányban ennek az árával - tette hozzá.

Erdei Tamás emlékeztetett arra: a banki különadót az eredeti tervek szerint 2012-től kivezették volna, utána, ha addig megszületik, az uniós bankadó szabályozás keretrendszerét alkalmazták volna. Azokban az uniós országokban, ahol bankadót vezettek be, a terhelés hatoda-nyolcada a magyarországi bankadónak - mutatott rá. "Ragaszkodunk ahhoz, hogy piackonform adót vezessenek be, a nem piackonform adók pedig szűnjenek meg. Nagyon veszélyesnek tartanánk, ha a banki különadó 2012-től az európai mértéket meghaladó mértékben fennmaradna" - mondta a bankszövetség elnöke.

Az idei év nagyon nehéz lesz a bankszektor számára Erdei Tamás szerint, a megnövekedett kockázatok ugyanis arra késztetik a bankokat, hogy nagyobb céltartalékokat képezzenek, ami az eredmény jelentős csökkenéséhez vezet, ezt tetézi a bankadó hatása. A szektor az idén szerény jövedelmet tud produkálni, sok pénzintézet veszteséges lesz - mondta.  Az MTI érdeklődésére elmondta: a nemzeti eszközkezelővel kapcsolatos tervezetet még nem ismerik, várják a javaslatokat, s maguk is készítenek elemzéseket.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.