2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kiskereskedelmi ingatlanok piacán az új átadások volumene várhatóan a 2005 körül jellemző szintre csökken a következő két évben - közölte a CB Richard Ellis (CBRE) az MTI-vel csütörtökön.

A CBRE a magyarországi kiskereskedelmi piacról készített elemzésében kiemelte: az idén - a kínálatot tekintve - még erősen növekedett a kiskereskedelmi ingatlanok piaca, habár inkább a kisebb városokban, semmint Budapesten vagy a nagyvárosokban. Az üzlethelyiségek számára kiadható terület Magyarországon 2009 novemberében elérte az 1,8 millió négyzetmétert, amely magában foglalja az elmúlt 15 év kiskereskedelmi célú fejlesztéseit, a klasszikus, belvárosi, fedett bevásárlóközpontoktól a városszéli, tipikusan egy felszíni parkoló köré épített kereskedelmi parkokig.

A CBRE közleményében rámutatott: még mindig a bevásárlóközpontok összterülete a nagyobb - mintegy 62 százaléka a teljes állománynak -, azonban a kereskedelmi parkok területaránya öt év alatt 11 százalékról 38 százalékra emelkedett. Az idén mintegy 190.000 négyzetméter területtel bővült a belföldi kínálat, ami már látványosan kisebb növekedés, mint a tavaly mért 270.000 négyzetméter. A jövőben várhatóan folytatódik a csökkenés: jelenleg alig 200.000 négyzetméter terület áll építés alatt országszerte, 2011 vége előtt várható átadással.

A társaság közleménye szerint a kétmilliomodik "pláza-négyzetméterre" még jó másfél évet kell várni, mivel a tervezett projektek túlnyomó részét elnapolták, a fejlesztők most inkább bevásárlóközpontot építenek - ha építenek egyáltalán.

A CBRE felmérése alapján Budapesten jelenleg 835.000 négyzetméter kiskereskedelmi terület található, míg a többi közel egymillió négyzetméter fele-fele arányban oszlik meg a regionális városok és az egyéb városok között. Az elmúlt években a Budapesten kívül tapasztalt erős fejlesztői aktivitás eredményeként a főváros részesedése a 2004. évi 67 százalékról 2009-re 46 százalékra csökkent. A regionális városok aránya stabil volt, míg a legnagyobb növekedést felmutatva a 100.000 fősnél kisebb városok részesedése a teljes kiskereskedelmi ingatlanállományban az idén elérte a 28 százalékot, szemben az öt évvel ezelőtti kevesebb mint 10 százalékkal.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!