2008. március 14. 05:59

A világ nagy multimilliárdosai sem egyformák: valaki egyedi sportkocsikat vesz, mások beérik az átlagos szériajárművekkel. A Forbes legújabb listája után a ForbesAuto megvizsgálta, hogy milyen autóval járnak a milliárdosok.

Az, hogy a gazdagok hogyan használják fel a pénzüket, gyakran többet mutat meg annál, hogy mennyi pénzük van - állítja a lap cikke. Koronként változik például a gazdagok elfogadottsága, szokásai, így a kiadások összetétele is - állítja a New York-i Luxusintézet vezérigazgatója.

Warren Buffett, aki letaszítva a tronról Bill Gates-t a világ leggazdagabb embere lett például egy átlagos Cadillacet használ. A divatguru Ralph Lauren viszont egész autógyűjteménnyel büszkélkedhet, sok ritkaságot is felvásárolt. Van például 1929-es évjáratú Power Bentleyje, 1955-ös Mercedese vagy 1962-es Ferrarija. De vett már 1996-os Forma 1-es versenyautót, 2007-ben pedig egy Bugattit. Mindegyik jármű legendás, nem mindenki engedhet meg magának egy-egy ilyet.

Lauren autógyűjteménye annyira különleges, hogy 2005-ben a bostoni Szépművészeti Múzeum kiállítást rendezett belőle "Sebesség, stílus és szépség: autók Ralph Lauren gyűjteményéből" címmel. A divatdiktátor például mostanra külön embert alkalmaz arra, hogy karbantartsa a gépparkot, és mindig oda szállíttassa az autókat, ahol éppen szükség van rájuk.

Donald Trump szintén büszke különleges autóira, hárommilliárd dolláros vagyonába belefért a Rolls Royce Phantom és a 175 ezer dollár értékű Ferrari F430 is. Tévéműsorának tavalyi évadjában két Mercedes luxusautóban is feltűnt a milliárdos.

Kutatók is vizsgálták a milliárdosok autóvásárlási szokásait. A pszichológusok szerint egyrészt divatot akarnak teremteni egy-egy új gépkocsi megvételével. Másrészt ezek az emberek olyan körökben mozognak, ahol jelentősége van annak, hogy valaki a legújabb, a legritkább és a legdrágább tárgyakat engedhesse meg magának.

A luxusautók piaca jelentősen fejlődik Amerikában, 1990-ben még mindössze 1 762 darabot adtak el, idén már várhatóan 11 755 luxuskocsi talál gazdára.

Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.