2008. március 14. 05:59

A világ nagy multimilliárdosai sem egyformák: valaki egyedi sportkocsikat vesz, mások beérik az átlagos szériajárművekkel. A Forbes legújabb listája után a ForbesAuto megvizsgálta, hogy milyen autóval járnak a milliárdosok.

Az, hogy a gazdagok hogyan használják fel a pénzüket, gyakran többet mutat meg annál, hogy mennyi pénzük van - állítja a lap cikke. Koronként változik például a gazdagok elfogadottsága, szokásai, így a kiadások összetétele is - állítja a New York-i Luxusintézet vezérigazgatója.

Warren Buffett, aki letaszítva a tronról Bill Gates-t a világ leggazdagabb embere lett például egy átlagos Cadillacet használ. A divatguru Ralph Lauren viszont egész autógyűjteménnyel büszkélkedhet, sok ritkaságot is felvásárolt. Van például 1929-es évjáratú Power Bentleyje, 1955-ös Mercedese vagy 1962-es Ferrarija. De vett már 1996-os Forma 1-es versenyautót, 2007-ben pedig egy Bugattit. Mindegyik jármű legendás, nem mindenki engedhet meg magának egy-egy ilyet.

Lauren autógyűjteménye annyira különleges, hogy 2005-ben a bostoni Szépművészeti Múzeum kiállítást rendezett belőle "Sebesség, stílus és szépség: autók Ralph Lauren gyűjteményéből" címmel. A divatdiktátor például mostanra külön embert alkalmaz arra, hogy karbantartsa a gépparkot, és mindig oda szállíttassa az autókat, ahol éppen szükség van rájuk.

Donald Trump szintén büszke különleges autóira, hárommilliárd dolláros vagyonába belefért a Rolls Royce Phantom és a 175 ezer dollár értékű Ferrari F430 is. Tévéműsorának tavalyi évadjában két Mercedes luxusautóban is feltűnt a milliárdos.

Kutatók is vizsgálták a milliárdosok autóvásárlási szokásait. A pszichológusok szerint egyrészt divatot akarnak teremteni egy-egy új gépkocsi megvételével. Másrészt ezek az emberek olyan körökben mozognak, ahol jelentősége van annak, hogy valaki a legújabb, a legritkább és a legdrágább tárgyakat engedhesse meg magának.

A luxusautók piaca jelentősen fejlődik Amerikában, 1990-ben még mindössze 1 762 darabot adtak el, idén már várhatóan 11 755 luxuskocsi talál gazdára.

Menedzsment Fórum