2008. március 26. 16:04

Timing is everything – vonhattuk le a következtetést a kétórás befektetői szeánsz után, valamint arra is jó volt a beszélgetés, hogy ismét meggyőződjünk: a kispárna alatt tartott pénzünk ér a legkevesebbet. Na, de akkor mibe és mikor érdemes fektetnünk? Egy, a témában szervezett panelbeszélgetésen Szalay-Berzeviczy Attila, Duronelly Péter és Charles Taylor elemezte a hitelpiaci válság által átrendezett befektetői piacot. Mfor.hu beszámoló.

Hogy járunk a legjobban? (mfor.hu)

Mibe fektessünk? És főleg mikor? Ezt a kérdést járta körül Szalay-Berzeviczy Attila a BÉT elnöke, Duronelly Péter, befektetési vezető, a Budapest Alapkezelő Zrt-től, és Charles Taylor a Cushman and Wakefield magyarországi ügyvezetője. Mindhárman elsősorban a saját szakterületük mellett tették le a voksukat, de az árupiac is kiemelt helyen szerepelt.

A BÉT elnöke tavaly még részvény helyett olajat vett volna

Szalay-Berzeviczy Attila egy évvel ezelőtt az árupiacon fektette volna be a megtakarított pénzét, mert úgy véli, amíg nincs az olajnak alternatívája, és amíg nem tudjuk az energiát tárolni, addig ennek az árunak kiemelt szerepe van. Ehhez jött az arany, mint B-terv, a hitelpiaci válság következményében. Ha viszont most kéne eldöntenie, hogy mibe fektessen, minden bizonnyal részvényt venne a Budapesti Értéktőzsdén, mondván, most annyira lent vannak az árak, hogy ennél már csak jobb lehet. Szalay-Berzeviczy Attila szerint a kormány olyan lépéseket tesz, melyek a hosszú távú fejlődést biztosíthatják, nincs igazi nagy válság, mint 1929-ben, így bízik a tőzsde helyreállásában. 

Ami nem szerencsés országunkban az a tőkepiachoz való hozzáállás. Míg az angolszász kultúrában stratégiai szerepe van a tőkepiacnak, addig Magyarországon ez szinte marginális. Az igazi nagy cégek a tőzsdén vannak mindenhol, itthon is lenne még hely a mostaninál több vállalat számára is. Ez a szemléletmód-váltás még várat magára, ebben segíthet az új tulajdonosi program.

Lekényelmesebb az ingatlan

Charles Taylor prezentációja értelmében az ingatlanhozamok egyre csökkentek az évek során. Legjobban 2000-ben érte meg ingatlanba fektetni, akkor 10-14 százalék között mozogtak a hozamok, míg ez a szám 2007 végén a kereskedelmi és irodaingatlanok esetében 5-6 százalék között volt, az ipari ingatlanok hozama még akkor is több, közel 7 százalék volt átlagosan. A Cushman and Wakefield igazgatója szerint az ingatlan a legkényelmesebb befektetés, magas és fix hozammal.

Van, aki az élelmiszerre esküszik

Dunorelly Péter, Budapest Alapkezelő Zrt. befektetési vezetőjének válasza a "hova fektetné pénzét" kérdésre az élelmiszerpiac volt. Úgy véli, manapság magasan az árupiac teljesít a legjobban, azon belül is az élelmiszer, nyersanyagok, energia, de véleménye szerint az ipari fémek ára is emelkedni fog, így érdemes arra is költeni.

2006 augusztusában, a kamatadó hírbekerülésekor nagyon sokan fektettek ingatlanalapokba, most leginkább az állóvíz jellemzi ezt a területet. A biztonság, vagy magas hozam kérdésben, az ingatlanalapok igen jól teljesítenek, véli a szakember. Az ingatlanalapok közt a fejlesztésekre nagyobb hangsúlyt helyező alapok ígérnek magasabb hozamokat. Ezeket jelenleg inkább csak az intézményi befektetők veszik igénybe. A világpiaci válság a hazai ingatlanpiacot nem igen érintette.

Recessziós félelem után jön az inflációs félelem 

Dunorelly Péter elmondta, a világgazdaság az elmúlt öt évben fejlődött a legmagasabb mértékben a legkisebb infláció mellett. Most egy lassabb gazdasági növekedés elé nézünk, a recessziótól nem kell tartani, de az infláció emelkedni fog. Kérdés, hogy hogyan jelenik ez meg a befektetni vágyók fejében. Milyen irányba viszik a fogyasztók gondolkozását a recessziós vagy inflációs félelmek. Jelenleg előbbi dominál. Sokan félnek a tőzsdétől, kötvényektől az esés idején, sokan viszont felfedezik az ebben rejlő lehetőséget.

A BÉT elnöke szerint a recessziós félelem erősebb, mint az inflációs félelem, a BÉT nem fog se jobban, se rosszabbul teljesíteni, mint a világ többi tőzsdéje, ha Magyarország kihasználja a saját gazdasági fejlődési lehetőségeit, és például, ha az állami szektor nem húzza vissza a magánszektort.

Több területen is célszerű lenne az alapvető magyar mentalitáson változtatni. Ilyen például az előbb is említett tőkepiaci orientáltság, vagy éppen a nyugdíj-előtakarékosság, ami még mindig marginálisan jelenik meg a magyarok gondolkodásában.

Az ingatlanpiacon pedig nagyobb szerepet kellene szánni a professzionális ingatlankezelőknek, így hatékonyabb lehetne az energiafelhasználás, és az épületek is jobb állapotban lehetnének.

Gábor Fanni

Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.