2007. július 2. 08:51

Soha nem zajlott még annyi végelszámolás a magyar cégeknél, mint az elmúlt fél évben, számuk 2006 azonos időszakához viszonyítva 55 százalékkal emelkedett - derül ki az Opten Kft. legfrissebb elemzéséből.

Az eljárás alá kerülő vállalatok számának tovább emelkedő tendenciája miatt a nyilvántartásból törölt cégek száma hamarosan elérheti az újonnan alapított vállalkozásokét - közölte Tóth Tamás, az Opten Kft. ügyvezető igazgatója. A megszűnő vállalkozások száma az utolsó félévben meghaladta a négyezret, korábban ez 2000-2400 volt félévente.

Az ügyvezető hozzátette: a lánctartozások és a fizetésképtelenné válás problémájának megoldására kínált lehetőségeket nem ismerik a cégek, így nem is alkalmazzák azokat. Megjegyezte: sok esetben minimális gondosság - például az ingyenesen vagy jelképes összegért elérhető céginformációs szolgáltatás - is elegendő lenne ahhoz, hogy a vállalatok elkerüljék a gyakran több millió forintos veszteséget.

A jelenleg több mint ötszázezer működő magyar társas vállalkozás számos szakértő szerint lényegesen több, mint amennyire szükség lenne. Az új cégek alapítására való hajlandóság visszaesett ugyan az elmúlt időszakban, még mindig egyre több a működő vállalkozás Magyarországon.

Az Opten adatai azt mutatják az ügyvezető igazgató szerint, hogy az idei első félévében az előző év azonos időszakához képest 24 százalékkal nőtt a csődeljárás alá került vállalatok száma.

Ezzel párhuzamosan ebben az időszakban az előző év azonos időszakához képest több mint 10 százalékkal kevesebb új vállalkozást regisztráltak. A szakértők úgy vélik, hogy nagy mértékű volt az első félévében kezdeményezett, több mint 15 ezer végrehajtási eljárás. Ennek döntő többségét az APEH indította. Szintén az adóhatóság aktivitását mutatja, hogy csak az idei évben több mint 2500 cégnek függesztették fel vagy törölték az adószámát.

A felszámolt vállalatok működő cégekhez viszonyított aránya a 2006 azonos időszakához képest szinte nem változott, vagyis megközelítőleg 9 ezrelékben stabilizálódott. Minden eddiginél több vállalkozást - 15 529-et - töröltek 2007 első felében a nyilvántartásból.

Az elemzés szerint figyelmet érdemel az a tény, hogy az adatok a közzétételek időpontját mutatják. Az eljárásokat ennél 30-60 nappal korábban indították, vagyis most a múlt év végi és az ez év eleji céges döntéseket lehet regisztrálni.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.