3p

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2016-ban 2,1 százalékkal, míg 2017-ben 3,2 százalékkal bővülhet, az államháztartás hiánya a kormányzati várakozásoknál kedvezőbb, idén 1,7 százalék, jövőre 1,9 százalék lehet GDP-arányosan, az államadósság ráta pedig a tavalyi 75,3 százalékról idén év végére 72,8, míg jövőre 71 százalékra csökkenhet.

A Századvég keddi közleményében ismerteti: a II. negyedévi, 2,6 százalékos növekedés után idén továbbra is a gazdaság 2,1 százalékos növekedésére számítanak, 2017-ben pedig ennél magasabb, 3,2 százalék lehet a bővülés üteme.

A növekedés motorja idén a háztartások fogyasztása lehet, de elősegítheti a külkereskedelem is. A háztartások fogyasztási kiadása idén a korábban vártnál is nagyobb mértékben, 4,6 százalékkal növekedhet. Ez elsősorban a családok bővülő jövedelmének köszönhető, amit a kedvező munkaerőpiaci folyamatok mellett a személyi jövedelemadó kulcsának idei csökkentése segít.

A munkanélküliség a kutatóintézet várakozásai szerint tovább mérséklődik, idén 5,3 százalék, jövőre pedig 4,8 százalék lehet a munkanélküliségi ráta, ami már idén is a rendszerváltás óta legkedvezőbb adat. Folytatódik a bérek érdemi emelkedése, idén 6, jövőre 5,3 százalékos lehet. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztás bővülése a jövedelem bővüléséből ered, és nem hitelfelvételből, mint a válság előtti időszakban - írja közleményében a Századvég.

Az uniós források átmeneti kiesése ugyanakkor jelentősen fékezi az idei növekedést. Ennek nyomán a beruházások korábban vártnál nagyobb, 9,9 százalékos visszaesésére számít a kutatóintézet, melyet jövőre 4,3 százalékos növekedés követhet. Ezt azzal magyarázzák, hogy a vállalkozások kivárják, amíg az új uniós költségvetési ciklusból beruházásaikat olcsóbban tudják végrehajtani.

Ilyen luxusszállodát nyitott Trump

Az infláció továbbra is mérsékelt marad, a pénzromlás mértéke idén 0,1 százalékos, jövőre 1,3 százalékos lehet a Századvég kutatóinak várakozásai szerint. A mérsékelt inflációhoz az olajárak tartósan alacsony szintje és a külső inflációs környezet mellett hozzájárulnak a csökkenő inflációs várakozások, továbbá például a sertéshús áfájának idei csökkentése.

Kitér a közlemény arra is, hogy az idei lehet sorozatban az ötödik olyan év, amelyben sikerül teljesíteni a 3 százalékos maastrichti hiánycélt - a hiánycél teljesülésére ezt megelőzően utoljára 2000-ben volt példa. A GDP-arányos hiány a kormányzati várakozásoknál kedvezőbb, idén 1,7 százalék, jövőre pedig 1,9 százalék lehet, amennyiben nem kerül sor újabb fiskális lazításra. Így folytatódhat a GDP-arányos államadósság mérséklődése is: a mutató a tavalyi 75,3 százalékos szint után az idén 72,8 százalék, míg jövőre 71 százalék lehet a Századvég prognózisa szerint.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!