3p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

A második negyedévben a GDP-arányos államadósság jelentős mértékben csökkent a friss adatok szerint.

2016 második negyedévében a magyar államháztartás bruttó, konszolidált GDP-arányos adóssága 75,5 százalék (25 900 milliárd forint) volt, ami jelentős mértékű csökkenést jelent az első negyedévihez 77,2 százalékhoz képest - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból. Ezzel szinte az államadósságunk elérte a tavaly év végi szintet, amikor is 75,3 százalékos volt a ráta, vagyis az elmúlt néhány évben még egyszer nem álltunk ennyire jól az évközi adat vonatkozásában. Jellemzően tavaly ugyanis 2,6, 2014-ben pedig 5,1 százalékponttal volt magasabb az első félév végi adósságráta a megelőző év véginél.

A jegybank közleménye szerint az adósság csökkenéséhez a nettó hiteltörlesztés 306 milliárd forinttal járult hozzá, ennek hatását a devizaadósság felértékelődése 58 milliárd forinttal gyengítette. Az államháztartás nettó tartozása (23 262 milliárd forint) a GDP 67,8 százalékát tette ki 2016 második negyedévének végén.

2016 második negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 28 milliárd forint volt. Eszköz oldalon jelentősen visszaesett a jegybanknál elhelyezett betétállomány, amit döntően a külföldi hiteltörlesztés indokolt. Ezen túlmenően kisebb mértékű csökkenés mutatkozott tranzakcióból fakadóan a részvények, részesedések, illetve a pénzügyi derivatívák tekintetében, miközben a központi kormányzat egyéb követelései növekedtek. A kormányzati tulajdonú részesedések tranzakcióból eredő csökkenése döntően a jegybank osztalékfizetését tükrözi, ami a statisztikai módszertan szerint nincs hatással a szektorok nettó finanszírozási képességére. A kötelezettségek terén a rövid lejáratú értékpapírok esetében számottevő - de az előző negyedévinél lényegesen kisebb mértékű - nettó értékpapír-kibocsátás történt. A kincstárjegyeket elsősorban a lakosság vásárolta, miközben a hitelintézetek által tartott állomány csökkent. Az államkötvények negyedéves forgalmát a nettó visszavásárlás jellemezte, ami döntően a külföldiek által tartott állományt érintette. A két ellentétes irányú folyamat eredőjeként a kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya kis mértékben növekedett. Nagy összegű hiteltörlesztés következtében jelentősen mérséklődött viszont a külföldről felvett hosszú lejáratú devizahitelek állománya, így a központi kormányzat kötelezettségei összességében csökkentek.

A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási igénye 75 milliárd forint volt 2016 második negyedévébem, a társadalombiztosítási alapok nettó finanszírozási képessége 13 milliárd forint volt.

A háztartások nettó finanszírozási képessége 2016 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,8 százaléka (1973 milliárd forint) volt, 2016 második negyedévében pedig a negyedéves GDP 5,5 százalékát tette ki (477 milliárd forintot). Jelentősen nőtt ebben a negyedévben a háztartások készpénz állománya és kissé bővült a betétállomány is. Bár nagymértékben emelkedett a folyószámla betétek állománya, ezt részben ellensúlyozta a lekötött betéteknél megfigyelhető betétkivonás.

A második negyedévben folytatódott a háztartások hiteltartozásának csökkenése. A fogyasztási hitelek esetében a nettó hiteltörlesztés volt a jellemző, míg a hitelintézetek által nyújtott ingatlanhitelek esetében kismértékű nettó hitelfelvétel történt.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!