2p

Nemcsak nominálisan, hanem vásárlóerő-paritáson számolva is az egyik legalacsonyabb a magyar nettó bér.

Az elmúlt időszakban lassan már untig ismételt tény, hogy a magyar fizetések a legalacsonyabbak közé tartoznak az unión belül. A 2015-ös adatok alapján az átlag 6702 euró a negyedik legalacsonyabb volt, aminél kevesebből csak a litvánoknak, a románoknak és a bolgároknak kellett élniük. Az Eurostat a napokban közzétette a vásárlóerő-paritáson számolt nettó kereseteket is, aminek segítségével pontosabb képet kaphatunk arról, hogy mennyit is ér az átlagos kereset.

2015-ben ez 11 708 euró volt a korábbi 11 187 euró után, vagyis a növekedés 4,7 százalékos volt. Ezzel a változással nagyjából a középmezőnybe tartozik Magyarország, hiszen a skála a 2 százalékos csökkenéstől (Portugália) a 16,3 százalékos növekedésig terjed (Románia). A régiónkat nézve a cseheknél "csak" 4,1 százalékkal emelkedett a vásárlóerő-paritáson számolt nettó bér (14 126 euróra) a szlovákoknál 5,6 százalékos (12 273 euró), a lengyeleknél pedig 11 százalékos növekedés volt (15 137 euró).

Így már jól látható az is, hogy hazánk ebből a szempontból is jócskán le van maradva a visegrádi országokhoz képest. Igaz, a differencia nem akkora, mint a nominális nettó bérek esetében. Míg utóbbi esetben 33 százalékkal több a legmagasabb visegrádi nettót regisztráló Lengyelország átlaga, vásárlóerő-paritáson már "csak" 29 százalékos a különbség.

Ennél sokkal szemléletesebb azonban a nyugati szomszédunkhoz mért helyzetünk. Ausztriában az átlagos nettó bér 28 306 euró szemben a hazai 6702-vel. Vagyis 4,2-szer keresnek többet az osztrákok nálunk, a magyar béreket négyszerezni kellene ahhoz, hogy annyit kereshessünk, mint a szomszédok. Ellenben ha az árviszonyokat kiegyenlítő vásárlóerő-paritáson vett bért vizsgáljuk, akkor az osztrákok 26 908 eurós átlagos nettó bért visznek haza szemben a magyar 11 708 euróval. Így már közel sem akkora a lemaradásunk, bár ez alapján az osztrákok két és félszer jobban élnek nálunk.

Ha a teljes rangsort vizsgáljuk, akkor a bolgárok "élnek a legrosszabbul", hiszen 9275 eurót tudnak elkölteni a vásárlóerő-paritáson vett nettó bér alapján, előttük Románia áll 9869 euróval. Az élen

  • Svájc 42 794
  • Luxemburg 32 290
  • és Norvégia 32 189 euróval.

Vagyis a magyaroknál közel négyszer jobban élnek a svájciak és háromszor jobban a luxemburgiak és a norvégok.

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!