Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az idei mélypontot követően jövőre már növekedési pályára álhat a magyar bankszektor, és hitelezéssel segítheti a növekedést – mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerdán Bécsben az MTI-nek.

A Raiffeisen Bank International közép- és kelet-európai bankszektorról szóló, 2015-ös elemzésének bemutatására rendezett sajtótájékoztatón az elemző kifejtette, az idei év több tényező miatt is fordulópontot jelent a magyar bankszektor életében. Egyrészt megegyezés született az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a magyar kormány között az év elején, amely rendezi a bankszektor és a kormány közötti viszonyokat, és jövő évtől csökken a bankadó mértéke. Másrészt a forintosítással rendezték a lakossági devizahitelesek ügyét, harmadrészt pedig a magyar gazdaság már a tavaly visszatért a növekedési pályára – magyarázta az elemző. Török Zoltán hangsúlyozta,

idén három százalék fölötti lehet a gazdasági növekedés, de ahhoz, hogy ez tartósan fennmaradjon, szükséges a hitelezés beindulása.

Gunter Deuber, a Raiffeisen Bank International vezető elemzője és a beszámoló egyik szerzője azt mondta, a bank továbbra is ütemesen növekvő piacnak tartja Lengyelországot, Csehországot és Szlovákiát, és valószínűleg a hitelezés és a pénzügyi eszközök növekedése fenntartható módon meghaladhatja mindhárom ország bruttó hazai termékének (GDP) növekedési ütemét.     

Úgy vélte, a pozitív irányba elmozduló trend miatt a magyar és a román piacok is ehhez a csoporthoz sorolhatóak. "A bankok hitelforrás-szűkítő mérlegalkalmazkodási tevékenysége (deleveraging), a súlyos egyszeri veszteségek és a nem-teljesítő hitelek átstrukturálása árán mindkét ország gazdaságának és bankszektorának sikerült megfordítania az eddigi negatív trendet. Azt azonban egyelőre nehéz lenne megmondani, hogy az elmúlt évek átstrukturálási folyamata elegendő volt-e ahhoz, hogy azzal már 2015-ben érezhető fellendülés kezdődjön” – magyarázta Deuber.

Az elemzés rámutat arra, hogy 2015-ben a Közép- és Kelet-Európában jelenlévő nyugat-európai bankok üzleti stratégiájának legfőbb elemei továbbra is az elővigyázatosság és a szelektív megközelítés maradnak. Jovan Sikimic, a Raiffeisen Centrobank AG elemzője úgy vélte, nem valószínű, hogy bővítenék a térségben meglévő fiókhálózatukat.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.