3p

Európai uniós viszonylatban is kiemelkedő gazdasági növekedést vár 2014-re Magyarországon a Századvég Gazdaságkutató Zrt. - közölte a kutatóintézet az MTI-vel pénteken.

A Makrogazdasági monitor és konjunktúraelemzésük legfrissebb kiadványa szerint a bruttó hazai termék (GDP) az idén 3,4 százalékkal, 2015-ben 2,6 százalékkal nőhet. Szerk.:A kormányzati prognózis ezzel szemben 3,2 százalék idén és 2,5 jövőre.

Az éves infláció idén és 2015-ben is a jegybanki célszint és a maginfláció alatt marad. A globálisan is nyomott inflációs környezet és laza monetáris politika, valamint a magyar gazdaság ciklikus pozíciója a hazai monetáris feltételek lazításának irányába mutatnak. Az elemzők a jövő év elején látnak lehetőséget az irányadó ráta átmeneti csökkentésére.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. becslése szerint a költségvetés idei, valamint 2015. évi hiánya egyaránt némileg kedvezőbb lehet a kormányzati előirányzatnál.

A globálisan is nyomott inflációs környezet és laza monetáris politika, valamint a magyar gazdaság ciklikus pozíciója a hazai monetáris feltételek lazításának irányába mutatnak. Az elemzők a jövő év elején látnak lehetőséget az irányadó ráta átmeneti csökkentésére, úgy látják az idén 2,1 százalékkal zárja az évet az alapkamat, jövőre pedig 2,2 százalékkal.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. becslése szerint a költségvetés idei, valamint 2015. évi hiánya egyaránt némileg kedvezőbb lehet a kormányzati előirányzatnál, az államháztartás ESA95-egyenlege a GDP százalékában -2,8, illetve -2,3 százalék lesz.

A Századvég kutatói azt prognosztizálják, hogy jövőre évtizedes mélypontot érhet el a munkanélküliség, éves átlagos szintje az idénre várt 7,5 százalékról 7,1 százalékra csökken. A bruttó bérek emelkedését 2014-re 2,5, 2015-re 3,5 százalékra várják.

Az exportnál az idei 7,9 százalékos bővülés után, jövőre 6,4 százalékot, az importnál az idei 9,7 százalékos emelkedés után, 6,1 százalékos emelkedést prognosztizálnak. A folyó fizetési mérleg egyenlegét a GDP százalékában az idén 4,3, míg jövőre 5 százalékra teszik.

Az idei harmadik negyedéves folyamatokat értékelve megállapították: a gazdaság szerkezete a termelési oldalon 2014 harmadik negyedévében is kiegyensúlyozott maradt, a legfőbb nemzetgazdasági ágak közel azonos mértékben járultak hozzá a növekedés üteméhez. A hozzáadott érték szinte az összes nemzetgazdasági ágban bővült, bár a lendületvesztés általános jelenség volt. Ez alól kivételt a mezőgazdaság képez, ahol a kedvezőtlen árfolyamatok és az orosz embargó ellenére is erősödött a növekedés. A legfőbb hajtóerőt az elmúlt negyedévben is az ipari termelés, ezen belül is a járműgyártás kivitele adta.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. várakozása szerint a gazdasági növekedés 2014-2015-ben egyaránt lendületes lesz, amelynek elsődleges forrását a belső felhasználás további emelkedése adja. Jövőre ugyanakkor a növekedés szerkezete visszaállhat a korábban tapasztalt kiegyensúlyozott pályára. Az elemzők szerint jövőre az export újból meghaladja az import növekedési rátáját, vagyis a nettó export alakulása ismét pozitívan járulhat hozzá a gazdaság teljesítményéhez. A fogyasztásnövekedést jövőre a rendelkezésre álló jövedelem jelentős mértékű emelkedése biztosítja - vélik a Századvég elemzői.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!