3p

Annak idején Antall József úgy fogott hozzá a válságkezeléshez, hogy a társadalomnak nem volt válságtudata; ehhez a szituációhoz egy elkövetkező kormány helyzete nagyban fog hasonlítani – vélekedett Csaba László közgazdász az mfor.hu-nak adott interjúban. Úgy véli, Orbán Viktor Fidesz-elnök elképzeléseinek kiindulópontja nagyban hasonlít a baloldali reformközgazdászok kiindulási alapjaihoz.

A devizában való eladósodottság mindent felülír

- Orbán megnevezte csapatának két tagját, Matolcsy Györgyöt és a külgazdaságért felelős Szapáry Györgyöt. Ezekről a szakemberekről mi a véleménye, milyen irányvonalat fognak vinni?

- Szapáry egy megfontolt pénzügyi szakember, akinek nagy a tapasztalata. Tőle egy higgadt, konzervatív gazdaságpolitika teljes mértékben elvárható. Matolcsy György azonban hajlamos arra, hogy normatív jövőképből származtatott elképzeléseket hangoztasson, bár amikor miniszter volt, akkor nem vele volt a baj. Matolcsy egy impulzív személyiség, aki egy választási kampányban meg tudja majd jeleníteni a Fideszt.

- Szapáry György kapcsán érdemes kitérni arra, hogy felmerült az adósságfinanszírozás kérdése. Ebben milyen mozgástere van Magyarországnak?

- A múlt héten járt nálunk az IMF delegációja, amely felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak az államadósságot, hanem a magánszemélyek és a vállalatok adósságát is figyelembe kell venni. Magyarország összes külső adóssága meghaladja a GDP száz százalékát. Ebből az következik, hogy nem hozhatunk létre tetszőleges szerkezetű növekedést. Sokan arról ábrándoznak, hogy kormányváltás után a belső piac felfutása következhet be, ami nyilvánvalóan lehetetlen. Az eladósodottság oda vezet, hogy az árfolyamot nem a belső igényekhez kell igazítani, és a kamatok is jóval magasabbak lesznek, mint az Unióban.

- Még egy pont a programban az úgynevezett közbizalom helyreállítása. Nekem ez egy kicsit eufemisztikus kijelentésnek tűnik.

- Az valóban nagyon fontos, hogy a kormányzat megnyilvánulásainak hitele legyen. Ennek legfontosabb része az, hogy a szavak és a tettek között összhang alakuljon ki.

- Érdekes részei az elképzeléseknek az úgynevezett társadalmi megegyezések. Úgy tűnik, hogy Orbán Viktor ideája itt tér el a legjobban a baloldali reformerekétől, akik az elmúlt időszakban azt mondták, hogy a sikeres reformokhoz elég a kormányzati többség.

- Számomra mindig nagy meglepetés, hogy sokan úgy vélik: jelentős reformlépések egyes társadalmi csoportokkal való megállapodás nélkül is megvalósulhatnak. Az orbáni program gyenge pontja jelenleg az, hogy nincsenek benne mértékek. Enélkül pedig nehéz létrehozni megállapodásokat.

Meg kellene határozni az euró bevezetésének dátumát; nagy hiba, hogy ez idáig mindenből kimaradt. Pedig mindent ehhez kellene hozzárendelni, és ennek fényében lehetne a közszolgálatban dolgozókkal vagy a nyugdíjasokkal megállapodni.

- Orbán Viktor a nagy beruházások leállítását vagy felülvizsgálatát is kilátásba helyezte. Szükség van erre?

- A felülvizsgálatot nyilván meg kell tenni, hiszen a ma folyó fejlesztések közül jó néhány abszolút nem időszerű. Az autópályák kapcsán például nem kellenek állami források, hiszen egy jó autópályát megépít a piac. De van egy sor más dolog is, amelyekhez nem kell állami forrás, elég csak az állami garancia meg a szabályozás. Vagyis el kell érni, hogy az autópályadíj ne legyen háromszorosa mondjuk a horvátországinak, ám ez szabályozási kérdés, és nem tulajdoni.

VMI

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!