3p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Nominálisan soha nem volt még ekkora differencia a legmagasabb és a legalacsonyabb nettó bért regisztráló megyék között. A keleti régió leszakadása megállíthatatlannak tűnik.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, megyei bontású adataiból kiderül, hogy az idei második félévre a kisebb bért regisztáló megyék felzárkózása is megkezdődött, hiszen jelentős, 10 százalék feletti reálbérnövekedés mutatkozott. Hiába azonban a látszólag kedvező folyamat, és hiába nőtt a legkisebb mértékben a legnagyobb átlagkeresetet rendelkező főváros nettója, a bérszakadék mára rekordméretűre hízott.

Budapesten az idei első félévben az átlagosan hazavihető összeg 246 ezer forint volt, ami a legmagasabb az országon belül. Ez önmagában nem meglepetés, hiszen évek óta letaszíthathatatlan a trónról a főváros. Ezzel szemben a legkevesebb bér Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jellemző, a dolgozók átlagosan 134 ezer forintot tudnak megkeresni a munkájukkal a KSH adatai szerint.

Vagyis a fővárosiak havonta 112 ezer forinttal több pénzért dolgoznak átlagosan, mint - nevezzük ebben az esetben - a legszegényebb megyében élők.

Ekkora különbségre pedig még soha nem volt példa. Ráadásul a szakadék az első negyedév végéhez képest is meglepően gyorsan mélyült, hiszen akkor még "csak" 107,4 ezer forint volt a differencia. Egy évvel ezelőtt pedig 105 ezer forint.

A fővárosiak után a második legnagyobb keresettel a Győr-Moson-Sopron megyeiek rendelkeznek, kicsivel több mint nettó 200 ezer forintot vihetnek haza. Majd a dobogó harmadik fokára az országos átlag került 193 ezer forinttal, ami arra enged következtetni, hogy a fővárosi és győri bérek igen jelentős mértékben húzzák fel a statisztikát.

Szabolcs megye után a második legkevesebbet a Békés megyeiek keresik, nettó 141 ezer forintot, előttük pedig 148 ezerrel Nógrád megye áll.

Jelentős reálnövekedés

Mivel az első félévben átlagosan 2,3 százalékos volt az infláció mértéke, amivel szemben a minimálbér-emelések és az életpálya-modellek hatásának köszönhetően 12,5 százalékkal emelkedtek a nettó keresetek, reálértéken igen jelentős növekedés szemtanúi lehetünk.

A legnagyobb értéknövekedés:

 • Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt, ahol 14,6 százalékkal érnek többet a fizetések az előző évinél,
 • Hevesben 13,9,
 • Tolnában pedig 13,6 százalékos volt a növekedés.

A legkisebb növekedéssel

 • Győr-Moson-Sopron megyében kellett beérni, 8,3 százalékkal,
 • Budapesten 8,5,
 • Pest megyében pedig 9,5 százalékos volt a reálnövekedés mértéke.

  Székely Sarolta
  mfor.hu

  LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

  Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
  Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
  Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


  Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!