<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Nominálisan soha nem volt még ekkora differencia a legmagasabb és a legalacsonyabb nettó bért regisztráló megyék között. A keleti régió leszakadása megállíthatatlannak tűnik.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, megyei bontású adataiból kiderül, hogy az idei második félévre a kisebb bért regisztáló megyék felzárkózása is megkezdődött, hiszen jelentős, 10 százalék feletti reálbérnövekedés mutatkozott. Hiába azonban a látszólag kedvező folyamat, és hiába nőtt a legkisebb mértékben a legnagyobb átlagkeresetet rendelkező főváros nettója, a bérszakadék mára rekordméretűre hízott.

Budapesten az idei első félévben az átlagosan hazavihető összeg 246 ezer forint volt, ami a legmagasabb az országon belül. Ez önmagában nem meglepetés, hiszen évek óta letaszíthathatatlan a trónról a főváros. Ezzel szemben a legkevesebb bér Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jellemző, a dolgozók átlagosan 134 ezer forintot tudnak megkeresni a munkájukkal a KSH adatai szerint.

Vagyis a fővárosiak havonta 112 ezer forinttal több pénzért dolgoznak átlagosan, mint - nevezzük ebben az esetben - a legszegényebb megyében élők.

Ekkora különbségre pedig még soha nem volt példa. Ráadásul a szakadék az első negyedév végéhez képest is meglepően gyorsan mélyült, hiszen akkor még "csak" 107,4 ezer forint volt a differencia. Egy évvel ezelőtt pedig 105 ezer forint.

A fővárosiak után a második legnagyobb keresettel a Győr-Moson-Sopron megyeiek rendelkeznek, kicsivel több mint nettó 200 ezer forintot vihetnek haza. Majd a dobogó harmadik fokára az országos átlag került 193 ezer forinttal, ami arra enged következtetni, hogy a fővárosi és győri bérek igen jelentős mértékben húzzák fel a statisztikát.

Szabolcs megye után a második legkevesebbet a Békés megyeiek keresik, nettó 141 ezer forintot, előttük pedig 148 ezerrel Nógrád megye áll.

Jelentős reálnövekedés

Mivel az első félévben átlagosan 2,3 százalékos volt az infláció mértéke, amivel szemben a minimálbér-emelések és az életpálya-modellek hatásának köszönhetően 12,5 százalékkal emelkedtek a nettó keresetek, reálértéken igen jelentős növekedés szemtanúi lehetünk.

A legnagyobb értéknövekedés:

 • Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt, ahol 14,6 százalékkal érnek többet a fizetések az előző évinél,
 • Hevesben 13,9,
 • Tolnában pedig 13,6 százalékos volt a növekedés.

A legkisebb növekedéssel

 • Győr-Moson-Sopron megyében kellett beérni, 8,3 százalékkal,
 • Budapesten 8,5,
 • Pest megyében pedig 9,5 százalékos volt a reálnövekedés mértéke.

  Székely Sarolta
  mfor.hu

  Jól jönne 1,5 millió forint?

  A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.