2011. november 15. 09:52

Miközben a világgazdaság vihara a régió más országait is megérintette, Magyarországot alaposan megtépázza, a CDS-felár az egekben, a forint padlón, a magyar hozamok megugrottak. Érdekesség, hogy a junk kategóriában lévő egyéves román állampapírok immár alacsonyabb hozammal forognak, mint a hasonló magyar kötvények. Igaz, keleti szomszédunk mögött ott van az IMF-védőhálója, míg nálunk a kormány továbbra is az ördögöt látja a Valutaalapban, áll a Commerzbank napi piaci kommentárjában.

EUR/HUF (315,00 – 318,50): A 2009. márciusi 317,28-as rekordmagas árfolyam már a múlté, tegnap a piaczárás után 317,7 fölé küldték a kereskedők az euró/forint árfolyamát. A forint kimagaslóan rosszul teljesít a többi régiós devizához képest. Míg az EUR/RON, EUR/PLN, EUR/CZK kurzusok napon belüli legerősebb és leggyengébb pontjai között 0,7-0,8 százalékos eltérést tapasztalhattunk, addig az EUR/HUF esetében 1,8 százalékos gyengülést mérhettünk. A leminősítés érintőleges közelségben van, és ez nem csak a rekordmagas árfolyamban, hanem az elszálló kötvényhozamokban, és a referencia CDS-felárunkban is tetten érhető. Az egy éves hazai kincstárjegy közelíti a hét százalékot, míg a hasonló futamidejű (egyébként „junk” kategóriába sorolt) román papír ennél alacsonyabb hozammal rendelkezik. A különbséget talán az is okozza, hogy keleti szomszédunknak van IMF-védőhálója és nem kommunikálják azt, hogy az IMF-fel való együttműködés az ördögtől való lenne. A románok köszönik szépen jól vannak. A hazai előzetes harmadik negyedéves GDP számok sokkal jobbak lettek a piaci várakozásoknál, 0,8 százalék helyett 1,4 százalékkal javult a nemzeti össztermékünk, ami egyébként enyhe lassulás a második negyedéves 1,5 százalékos érték után. A jobb GDP számokra alig reagált a piac, számottevő forinterősödésnek nyoma sincs, 316 körül indul a nap, és továbbra is esélyes az újabb csúcsdöntés, főleg, ha az eurozónából negatív hírek érkeznének.
 

EUR/USD (1,3480 – 1,3600): Nem oldja meg az euróválságot az, hogy komoly múlttal rendelkező, nagy tekintélyű gazdasági szakemberek vezetik az olasz, illetve a görög kormányt. Sok időnek kell eltelni, hogy az általuk elindított intézkedések, (amelyek még egyelőre nem ismertek) beérjenek. A görögök azért küzdenek, hogy az eurozónában maradhassanak, míg az olaszok azt próbálják elkerülni, hogy ne kelljen sokszázmilliárd eurós külső segítséget kérni. A viszonylag kedvező német GDP-adat nem hozott fellélegzést az EUR/USD kereskedésében, 1,36 körül stagnál az árfolyam, és az összesített EU17-ek bruttó nemzeti össztermékének esetlegesen jobb számai sem fognak trendfordulót hozni. Míg az olaszoknál és a görögöknél a súlyos gazdasági helyzet politikai konszenzust hozott, addig most a belgák kerültek a középpontba. A magas GDP arányos államadóssághoz (az ötödik legmagasabb az eurozónában) komoly politikai kockázat társul, mivel a nyár közepe óta nem sikerült kormányt alakítani a győztes pártoknak, ezért csak egy ügyvezető kabinet kormányoz korlátozott hatáskörrel.

CHF/HUF (253,50 – 257,00): Hiába gyengül valamelyest a frank az euróval szemben, az EUR/HUF rekordközelben tanyázik, ezért a CHF/HUF árfolyama 255-nél stagnál.
 
mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.