2008. március 7. 13:49

Péntekre teljesen eluralkodott a pánik a magyar állampapír piacon. Hírek szerint a másodlagos piacon egyetlen vevő sem jelent meg. A szakemberek szerint ennek az az oka, hogy kínálati és a vevői oldal között nagyok a különbségek. A pánik hatására megnőtt (és tovább nőhet) a magyar gazdaság finanszírozásának ára mellyel extrém esetben - a kiszorító hatás miatt is részben - a magyar gazdaság akár recesszióba is sodródhat.

Megijedtek (Mfor-montázs)

A magyar állampapír piacon drasztikusan emelkednek a hozamok, és péntek délre elérte a 3-5 éves kötvényeknél a 10 százalékot. Suppan Gergely a Takarékbank elemzője elmondta, hogy az ilyen típusú papírok hozama egy hónappal ezelőtt csak 7 százalék volt. A jegybanki alapkamat egyelőre csak 7, 5 százalék.

Ez az emelkedés annak köszönhető, hogy Magyarország az egyik legkockázatosabb feltörekvő piac a külföldiek szemében. Mint ismeretes a magyar államháztartási hiányt zömében nemzetközi befektetők finanszírozzák, és ezért egy globális pánik kedvezőtlenül hat Magyarország megítélésére. Másrészt a korábbi hasonló esetekben a hazai nyugdíjpénztárak felszívták a külföldiek eladásait. Most azonban a hazai pénztárak is az eladói oldalra kerültek, és így mindenki elad, ami felnyomja a hozamokat. Nincs vevő a piacon, és totális pánik alakult ki. Erre utal az is, hogy a magyar csődkockázat korábban 60 bázispont volt, mára már elérte a 180 bázispontot.

Itthon is jön a recesszió?

A pánik hosszú távú hatásait még nehéz megmondani, de ha folytatódik az extra magas hozamszint, akkor az államadósság kamatterhe drasztikusan megnőhet. Ebben az estben a kormány idénre tervezett hiány célja lehet, hogy nem valósul meg.  Ezen hatások miatt a Magyar Nemzeti Bank is rá fog kényszerülni radikális kamatemelésekre. Suppan Gergely szerint az is elképzelhető, hogy többször fog a jegybank 100 bázispontokat emelni.

Elmondható az is, hogy teljesen rossz irányba haladnak a gazdasági folyamatok. Nagyon megnőtt annak a veszélye, hogy recesszióba kerülünk. Az még sokkal rosszabb, hogy radikális zuhanás következik be, amit a szaknyelv hard landing nevez. Egyelőre a külföldiek nem tudják eladni a magyar állampapírjaikat, azonban, ha megjön a likviditás, akkor emiatt a forint árfolyama is radikálisan csökkenni fog.


A globális pánikot mutatja, hogy az ügyfeleket a bankok és bróker cégek pótlólagos letétek elhelyezésére szólítják fel. Ezért sok kockázati tőke alap, és hedge fund csőd közelébe került. Emiatt számtalan helyen kényszerlikvidálások vannak, ami minden piacon növeli a kockázati felárakat és a csődvédelem árát, az ún. CDS (credit default swap)-eket.

Kamatemelés kell, vagy mégsem?

A Goldman Sachs pénteki londoni előrejelzése szerint az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az MNB-nek a következő három kamatdöntő ülésen összesen 150 bázisponttal - egyenként fél-fél százalékpontos emelésekkel - 9 százalékra kell emelnie alapkamatát. Az sem kizárt, hogy a bank, hitelességjavító céllal, a március végi következő ülésen fél százalékpontnál nagyobb kezdeti emelésre szánja el magát, áll a londoni befektetési ház prognózisában.

A kamatemeléssel Varga Péter, az Erste-Sparinvest vállalati és átváltható kötvény alapkezelés vezetője szerint az MNB nem érne el semmit. A forint árfolyama ugyanis nem sokkal gyengébb, mint az előző napokban volt. Mint az mfor.hu-nak kifejtette, szerinte inkább likviditásemelésre lenne szükség. A kamatemelés nem oldaná meg a helyzetet, csak tovább növelné a likviditásszűke miatti problémát az állampapírpiacon ahhoz vezetve, hogy a külföldiek "olcsón" juthatnának magyar állampapírhoz.

A forint még relatív stabil volt az elmúlt két napban (összevetve például a dél-afrikai randdal, vagy az izlandi koronával) így a kamatemelésre az importált infláció megfékezése miatt még nincs szükség, írta a Pénzmustra.hu-n is Varga Péter. Amennyiben azonban a forint tovább gyengülne tartósan 270 irányába (illetve az fölé), az MNB-nek kamatemelésre lenne szüksége. Mindazonáltal a jelenlegi kamatszintek túladottak, könnyen lehet egy nemzetközi megnyugvás esetén, az állampapírhozamok akár 100 bázispontot is csökkennek néhány napon belül. A szakember szerint sok minden függ a nemzetközi hangulattól, mert a piacokat nem a fundamentumok hajtják a napokban, hanem a félelem, pletykák és a pánik.

Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.