TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2013. október 15. 18:07

Szerbiában a 90-es években kapott lendületet a pénzmosás, korábban ugyanis a pénz ellenőrzése sokkal komolyabb volt.

Korábban ingatlanvásárlással és privatizációs ügyekkel, ma pedig bankokon, ügyvédeken, könyvelőkön keresztül mossák a pénzt Szerbiában - legalább is A pénzmosás tipológiája című könyv szerint, amelyből a napokban közöl részleteket a Politika című belgrádi napilap.

A könyvet - amelyben számos példán keresztül mutatják be a szerbiai pénzmosás módozatait - a pénzmosás megakadályozásáért küzdő szolgálat adta ki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közreműködésével. A példák között szerepelnek anonim átutalások, fiktív számlák, offshore-cégek, túlszámlázások, fantomcégek, ékszervásárlások és még számos más módja a piszkos pénz tisztára mosásának.

A cikk szerint a pénzmosás egyik legújabb formájaként a szerbiai Fejlesztési Alap hiteleit használják a szemfüles "üzletemberek". Ebben az esetben a könyvelőké a főszerep, akik kitaláltak egy rendszert arra, hogyan lehet sikeresnek feltüntetni egy vállalkozást különböző nem létező üzleteken keresztül. Az állítólagos magas bevételek lehetővé teszik a különböző pályázatokon való részvételt, illetve banki kölcsönök felvételét. Mivel a Fejlesztési Alap hitelei igen kedvezőek, a pénzmosók ezekre pályáznak. A hitelfelvétel után a cégek bezárnak, vagy más országba teszik át székhelyüket - a tapasztalat azt mutatja, hogy gyakran Koszovóba -, a hitelt pedig soha nem fizetik vissza.

Zlatko Nikolic bűnügyi szakértő szerint Szerbiában a 90-es években kapott lendületet a pénzmosás, korábban ugyanis a pénz ellenőrzése sokkal komolyabb volt. "Nem volt szürkegazdaság, ezért nem volt pénzmosás sem. A nehéz idők taszítottak minket a bűnözésbe" - magyarázta Nikolic a Politikának.

A szakértő szerint mindig azt a legnehezebb kitalálni, hogy a piszkos pénzt hogyan tegyék a legális pénzügyi folyamatok részévé. "Amikor már nem hajókat és autókat vásárolnak, akkor különböző értelmetlen befektetéseket találnak ki" - mondta Nikolic.

Amikor már elég házba, nyaralóba és klubba fektettek, akkor elkezdték egyik államból a másikba szállítani a pénzt. A szakértő szerint még mindig a Kajmán-szigetek számít a legnépszerűbb off-shore paradicsomnak, 27 ezres lakosságára 34 ezer vállalat jut, amelyek közül 590 a bank.

Míg korábban a privatizációs ügyletek számítottak jó pénzmosási üzletnek, manapság a drágakövek és a nemesfémek vásárlása az egyik legnépszerűbb ügylet. Az ingatlanbefektetések a szakértő szerint örök "slágernek" számítanak, hiszen ami jól működik, azon nem kell változtatni.

A pénzmosás megakadályozása érdekében a szerbiai bankok minden 15 ezer euró feletti átutalást jelentenek a pénzmosás megakadályozásáért felelős szolgálatnak. A pénzmosás tipológiája című könyv szerint gyanúsnak számít minden olyan átutalás, amelynek az oka nem egyértelmű, például ha valamelyik offshore-régióból érkezik a pénz gazdasági megalapozottság nélkül. Ugyanennyire gyanús, ha olyan cég fizet tanácsadói díjakat, amelynek nincs feltüntetve a tulajdonosa.

Az elképzelések szerint a jövőben az élet- és vagyonbiztosítások nyújtanak majd tág teret a pénzmosásnak - írta a Politika.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.