2008. április 14. 13:54

Az euróbevezetés céldátuma és az odáig vezető út lehet a konszenzusra törekvő gazdaságpolitika célja - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, volt pénzügyminiszter a hétfőn rendezett budapesti "Pénzügyi csúcstalálkozón", amelyhez Veres János pénzügyminiszter a parlament elé kerülő közpénzügyi csomag támogatását kérte az ellenzéktől. Bokros Lajos szerint annak érdekében, hogy a következő évtized már ne bizonyuljon elvesztegetettnek az ország számára, egy-egy reformkérdésben sürgősen politikai megegyezésre van szükség.

"A kormány célja 2008-ban is gazdasági krízis kezelése" - jelentette ki Varga Mihály a Hungarian Business Leaders Forum és az ICEG Európai Központjának szervezésében tartott konferencián. A volt pénzügyminiszter szerint Finnország és Hollandia korábbi példáját kellene követni, azaz a hitelesség visszaszerzését, a fiskális konszolidációt, az újraelosztási ráta csökkentését és az euró céldátumának meghatározását.

Veres János reagálásban elmondta: a konvergenciaprogram sikeres volt, hiszen az államháztartási hiány a tervezettnél is jobban, a GDP 5,5 százalékára mérséklődött 2007-ben és folyó fizetési mérleg is a GDP öt százalékára zsugorodott.

Békesi a szlovákokhoz méri teljesítményünket

A találkozón Békesi László volt pénzügyminiszter is felszólalt. Szerinte esély sincs arra, hogy Magyarország versenyképessége javuljon a régióban, ha az adó- és járulék-centralizáció 40 százalékról nem csökken a szlovák mérték 30 százalékára.

A magyarországi GDP jelenleg 28 ezer milliárd forint, ebből az állam által központosított összeg 15 ezer milliárd, adóból és járulékokból 11,5 ezer milliárd forint folyik be, ez a GDP 40 százaléka - vezette le a számítást Békesi László.

A volt pénzügyminiszter szerint ha a gazdaságpolitika abból indul ki, hogy a mozgástér határozza meg az adóváltoztatások illetve az adóreform mértékét, akkor soha sem fog történni semmi. Az adóstruktúra jelentős átalakítására  van szükség, a személyi jövedelemadó és a profit adó csökkentésére, a végső fogyasztást terhelő és a vagyoni típusú adók növelésére - tette hozzá Békesi László.

Bokros a közszolgáltatások romlása miatt sürgeti a reformokat 

A Közép-európai Egyetem (CEU) professzora és vezérigazgatója, Bokros Lajos megerősítette, hogy az államháztartási reformra első sorban a közszolgáltatások színvonalának romlása miatt van szükség. Megmagyarázhatatlan a szakadék a magán- és az állami szektor által nyújtott szolgáltatások minősége között - mondta.

További indokként, a gazdasági növekedés fékjeként említette a korántsem egyenlő esélyű hozzáférést ezekhez a szolgáltatásokhoz, illetve a munkaerő egyenlőtlen fejlődését. Miközben nő a foglalkoztathatatlanok száma, egyes területeken munkaerőhiány van - mondta.

Bokros Lajos lesújtó véleményének adott hangot a társadalmi szolidaritás gyengülését illetően is. Mint mondta: az nem igazi szolidaritás, hogy a nyugdíjasok megszavazzák az egyetemistáknak, hogy ne legyen tandíj, illetve a vizitdíj esetében fordítva.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.