2008. április 14. 13:54

Az euróbevezetés céldátuma és az odáig vezető út lehet a konszenzusra törekvő gazdaságpolitika célja - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, volt pénzügyminiszter a hétfőn rendezett budapesti "Pénzügyi csúcstalálkozón", amelyhez Veres János pénzügyminiszter a parlament elé kerülő közpénzügyi csomag támogatását kérte az ellenzéktől. Bokros Lajos szerint annak érdekében, hogy a következő évtized már ne bizonyuljon elvesztegetettnek az ország számára, egy-egy reformkérdésben sürgősen politikai megegyezésre van szükség.

"A kormány célja 2008-ban is gazdasági krízis kezelése" - jelentette ki Varga Mihály a Hungarian Business Leaders Forum és az ICEG Európai Központjának szervezésében tartott konferencián. A volt pénzügyminiszter szerint Finnország és Hollandia korábbi példáját kellene követni, azaz a hitelesség visszaszerzését, a fiskális konszolidációt, az újraelosztási ráta csökkentését és az euró céldátumának meghatározását.

Veres János reagálásban elmondta: a konvergenciaprogram sikeres volt, hiszen az államháztartási hiány a tervezettnél is jobban, a GDP 5,5 százalékára mérséklődött 2007-ben és folyó fizetési mérleg is a GDP öt százalékára zsugorodott.

Békesi a szlovákokhoz méri teljesítményünket

A találkozón Békesi László volt pénzügyminiszter is felszólalt. Szerinte esély sincs arra, hogy Magyarország versenyképessége javuljon a régióban, ha az adó- és járulék-centralizáció 40 százalékról nem csökken a szlovák mérték 30 százalékára.

A magyarországi GDP jelenleg 28 ezer milliárd forint, ebből az állam által központosított összeg 15 ezer milliárd, adóból és járulékokból 11,5 ezer milliárd forint folyik be, ez a GDP 40 százaléka - vezette le a számítást Békesi László.

A volt pénzügyminiszter szerint ha a gazdaságpolitika abból indul ki, hogy a mozgástér határozza meg az adóváltoztatások illetve az adóreform mértékét, akkor soha sem fog történni semmi. Az adóstruktúra jelentős átalakítására  van szükség, a személyi jövedelemadó és a profit adó csökkentésére, a végső fogyasztást terhelő és a vagyoni típusú adók növelésére - tette hozzá Békesi László.

Bokros a közszolgáltatások romlása miatt sürgeti a reformokat 

A Közép-európai Egyetem (CEU) professzora és vezérigazgatója, Bokros Lajos megerősítette, hogy az államháztartási reformra első sorban a közszolgáltatások színvonalának romlása miatt van szükség. Megmagyarázhatatlan a szakadék a magán- és az állami szektor által nyújtott szolgáltatások minősége között - mondta.

További indokként, a gazdasági növekedés fékjeként említette a korántsem egyenlő esélyű hozzáférést ezekhez a szolgáltatásokhoz, illetve a munkaerő egyenlőtlen fejlődését. Miközben nő a foglalkoztathatatlanok száma, egyes területeken munkaerőhiány van - mondta.

Bokros Lajos lesújtó véleményének adott hangot a társadalmi szolidaritás gyengülését illetően is. Mint mondta: az nem igazi szolidaritás, hogy a nyugdíjasok megszavazzák az egyetemistáknak, hogy ne legyen tandíj, illetve a vizitdíj esetében fordítva.

MTI/Menedzsment Fórum