TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2009. október 1. 13:06

A külkereskedelmi mérleg mellett több mutató is pozitív változást hozott tavalyhoz képest. A németországi gazdasági élénkülés további segítséget jelenthet a magyar gazdaság számára, véli Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője.

Óriásit változott Magyarország kockázati profilja az elmúlt egy évben, a mutatók jelentős javulását pedig előbb-utóbb a befektetők és a hitelminősítők is honorálják majd - hangsúlyozta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője.

A legfrissebb adatok is a javulást tükrözik: a külkereskedelmi termékforgalom alakulásának részletes számai alapján a külker többlet félmilliárd euró felett volt a hetedik hónapban. Török Zoltán szerint a jelentős többlet továbbra is fennmarad, de a kivitel és behozatal visszaesése csökkenhet a következő hónapokban.

Az egyre határozottabb németországi gazdasági élénkülés az elemző szerint a harmadik és negyedik évben már a magyar feldolgozóipar teljesítményében is tükröződni fog. Relatíve élénkülhet a gazdaság, és a növekvő feldolgozással emelkedhet a behozatal, így csökkenhet az éves összehasonlítású visszaesés mértéke.

Ugyancsak alacsonyabb ütemű visszaeséssel számol Török Zoltán a kivitelben is, a főbb exportpiacokon meginduló konjunktúra hatására. A belső kereslet azonban továbbra sem nő, a beruházások is csak lassan bővülnek, így a behozatal nem emelkedik olyan mértékben, amely az egyenleg jelentős romlását eredményezné.

Török Zoltán emlékeztetett rá, hogy nem csak a külkereskedelmi mérleg, de több fontos makromutató is jelentősen javult az egy évvel korábbihoz képest: a fizetési mérleg hiánya kezd eltűnni, a külső adósság nem dagad érdemben tovább, és az emelkedést már nem a háztartások hitelfelvétele, hanem az IMF készenléti hitelének lehívása okozza. Az államháztartás hiánya ugyan nem csökken érdemben a tavalyihoz képest, az ország pozíciója azonban ennek ellenére jelentősen javult, mivel a környező és a nyugat-európai országok GDP arányos hiánya megugrott - ismertette az elemző.

A KSH csütörtökön közölte a külkereskedelmi termékforgalom részletes adatait: az aktívum az első hét hónapban 2,582 milliárd euró volt, az egy évvel korábbi 136 millió euró hiányhoz képest. A júliusi többlet 527,6 millió euró volt, szemben a 2008 júliusi jelentős passzívummal, amely 424,4 millió eurót tett ki. Júliusban a külkereskedelmi forgalom volumene az exportban 8 százalékkal, az import esetében pedig 22 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.