Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A külkereskedelmi mérleg mellett több mutató is pozitív változást hozott tavalyhoz képest. A németországi gazdasági élénkülés további segítséget jelenthet a magyar gazdaság számára, véli Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője.

Óriásit változott Magyarország kockázati profilja az elmúlt egy évben, a mutatók jelentős javulását pedig előbb-utóbb a befektetők és a hitelminősítők is honorálják majd - hangsúlyozta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője.

A legfrissebb adatok is a javulást tükrözik: a külkereskedelmi termékforgalom alakulásának részletes számai alapján a külker többlet félmilliárd euró felett volt a hetedik hónapban. Török Zoltán szerint a jelentős többlet továbbra is fennmarad, de a kivitel és behozatal visszaesése csökkenhet a következő hónapokban.

Az egyre határozottabb németországi gazdasági élénkülés az elemző szerint a harmadik és negyedik évben már a magyar feldolgozóipar teljesítményében is tükröződni fog. Relatíve élénkülhet a gazdaság, és a növekvő feldolgozással emelkedhet a behozatal, így csökkenhet az éves összehasonlítású visszaesés mértéke.

Ugyancsak alacsonyabb ütemű visszaeséssel számol Török Zoltán a kivitelben is, a főbb exportpiacokon meginduló konjunktúra hatására. A belső kereslet azonban továbbra sem nő, a beruházások is csak lassan bővülnek, így a behozatal nem emelkedik olyan mértékben, amely az egyenleg jelentős romlását eredményezné.

Török Zoltán emlékeztetett rá, hogy nem csak a külkereskedelmi mérleg, de több fontos makromutató is jelentősen javult az egy évvel korábbihoz képest: a fizetési mérleg hiánya kezd eltűnni, a külső adósság nem dagad érdemben tovább, és az emelkedést már nem a háztartások hitelfelvétele, hanem az IMF készenléti hitelének lehívása okozza. Az államháztartás hiánya ugyan nem csökken érdemben a tavalyihoz képest, az ország pozíciója azonban ennek ellenére jelentősen javult, mivel a környező és a nyugat-európai országok GDP arányos hiánya megugrott - ismertette az elemző.

A KSH csütörtökön közölte a külkereskedelmi termékforgalom részletes adatait: az aktívum az első hét hónapban 2,582 milliárd euró volt, az egy évvel korábbi 136 millió euró hiányhoz képest. A júliusi többlet 527,6 millió euró volt, szemben a 2008 júliusi jelentős passzívummal, amely 424,4 millió eurót tett ki. Júliusban a külkereskedelmi forgalom volumene az exportban 8 százalékkal, az import esetében pedig 22 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.