2017. szeptember 12. 10:16

A szeptemberi német választások Magyarországra is komoly hatással lehetnek. Ezt követően ugyanis felgyorsulhat a közösség átalakulása.

A német szövetségi választások ugyan most úgy tűnik, hogy nem hoznak földrengésszerű változásokat, azonban ennek ellenére izgalmakat mégis hozhat. Ezt követően ugyanis az Európai Unió jövőjével kapcsolatos tárgyalásokra kerülhet a fókusz, vélik az Equilor elemzői. Az Európai Bizottság korábban öt forgatókönyvet vázolt fel, melyek közül a legesélyesebb az úgynevezett mag-Európa verzió. Ez tovább erősödő integrációt jelentene, közös pénzügyminisztériumot és költségvetést állítanának fel. Az Equilor szerint Magyarország szempontjából mindenképpen kedvezőtlen lehet a projekt folytatása, hiszen jelentősen megváltozna az uniós támogatási rendszer. A mag-Európán kívüli tagállamok a jelenleginél nagyságrendekkel kevesebb forrást kapnának az EU-tól.

Magyarországon a gazdasági növekedés üteme az előző negyedévben ugyan elmaradt a várakozásoktól, ám így is viszonylag erős volt. Az idei évben 3,7 százalékos, jövőre pedig 3,3 százalékos bővülés jöhet, mondta el Kiss Mónika az Equilor vezető elemzője.


Szántó András, az Equilor lakossági üzletág igazgatója szerint továbbra is meglehetősen stabilak a gazdasági fundamentumok, illetve ezzel párhuzamosan a forint árfolyama is. Az Equilor szakértői szerint az MNB laza monetáris politikája továbbra is fennmarad a következő két évben. Kamatcsökkentést nem várnak, ugyanakkor egyéb eszközökkel akár további lazítás is lehet.

A 3 százalék feletti gazdaság növekedést pozitívnak tekinthetjük Szántó András szerint. A gazdasági növekedésnél talán az infláció érdekesebb kérdés, hiszen az MNB ezúttal nem a maginflációt tekinti elsődlegesnek. Vannak olyan tényezők, amelyek a maginflációt kevésbé befolyásolják, de a fogyasztói árindexre hatnak. Ilyen például a jövedéki termékek köre, ezek ára folyamatosan emelkedik, elsősorban az uniós jogharmonizáció miatt végrehajtott adóemelések miatt. Hasonló a helyzet a tej és tejtermékek árával, ami egy hosszútávú ciklusban emelkedik. Mindazonáltal az áremelkedések révén sem lépi át az infláció a 3 százalékos szintet. Ezzel ellentétesen hathat az áfa-csökkentés, ami visszafoghatja az inflációt. Az adókulcs az utóbbi időben számos alapterméknél mérséklődött. Az inflációra hatnia kellene az emelkedő béreknek is, ám a fogyasztásnövekedésben még csak mérsékelten csapódott le.

A forint rendkívül stabil. A pozitív külkereskedelmi mérleg és az uniós transzferek miatt beáramló deviza az erősödés irányába hat, ennek azonban a 300 körüli szinten az MNB ellenáll. Így az Equlior elemzői szerint továbbra is 303 és 318 forint között mozoghat. A forintot gyengítheti, ha az amerikai kamatszint határozottabban emelkedik, illetve az EKB is elkezdi emelni a rátákat. Ez a jövő évben a kamatfelár csökkenése miatt kiáramló tőkét, illetve forintgyengülést eredményezhet.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.