2010. április 5. 03:51

Bár az uniós források felhasználásában Magyarország élen jár, de azok gazdaságélénkítő hatása nem érzékelhető - nyilatkozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az MTI-nek.

A kamara elnöke szerint a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) forrásait meg kellene duplázni a 2007-2013-as időszak egészére, az elmúlt évben a gazdaságfejlesztésre átcsoportosított további 111 milliárd forint érdemben nem növeli a lehetőségeket.

Parragh László emlékeztetett arra, hogy 2008 őszén ötpárti egyetértés volt az építőipar gondjainak sürgős kezelésében. Az 1800 milliárd forint uniós forrás felhasználásából adódó építőipari megrendelésből alig "csurrant-cseppent" eddig az ágazat számára.

A gazdaságélénkítésre szánt 1400 milliárd forintos kormányzati csomagnak alig volt hatása - fejtette ki Parragh László. Véleménye szerint az uniós forrásoknak a felzárkózást, a technológia-fejlesztést, a gazdaságélénkítést kellene szolgálniuk, ennek érdekében a forrásfelhasználás szerkezetén, a pályázati rendszeren és az intézményi struktúrán feltétlenül változtatni kell a jövőben.

Ugyanakkor biztatónak nevezte az MKIK elnöke, hogy a januári adatok szerint 5,5 százalékot meghaladóan nőtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest, és 13 százalékkal bővült az export. Ennek ellenére továbbra is gond, hogy a strukturális reformok előkészítése ismét elmaradt.

A Bajnai-kormány munkáját értékelve Parragh László kijelentette, hogy felemás módon teljesültek a célok. A gazdaság dinamizálása nem sikerült az élénkítő csomag ellenére sem, ugyanakkor az ország hitelességének helyreállításában jelentős lépések történtek.

A költségvetés egyensúlyának helyreállítására irányuló törekvések mindenképpen elismerésre méltóak, de mindezek olyan eszközökkel történtek, amelyek nem tarthatóak fenn a jövőben - tette hozzá Parragh László.

MTI/Menedzsment Fórum